Hlavní obsah

HTC Touch: Takový nenormální mobilní telefon

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kříženec mezi PDA a telefonem, přesně takový je HTC Touch. Od ostatních komunikátorů, jak se těmto zařízením také říká, jej odlišuje především možnost ovládání nikoliv jen stylusem, ale také pohyby prstů na obrazovce. Nepřipomíná vám to něco? Ano, iPhone jako první nabídl ovládání tažením přes displej.

Článek

HTC Touch, kódovým jménem P3450, patří mezí komunikátory vybavené operačním systémem Windiws Mobile 6. Tento operační systém, původně vyvíjený pro PDA, byl navržen pro ovládání přes dotykovou obrazovku za použití stylusu. Ale protože Touch není jen PDA, je to také telefonní přístroj, rozhodli se u HTC přidat možnost ovládání pohyby prstů po obrazovce.

Je velmi pravděpodobné, že HTC se nechalo inspirovat u telefonu iPhone, který s touto módní záležitostí začal. Koneckonců je to způsob, jak nalákat zákazníky, kteří z nějakého důvodu iPhone nechtějí, případně zatím mít nemohou (například celá Evropa...).

Pohled zblízka

Přístroji dominuje 2,8" displej překrytý plastovou elastickou vrstvou, jež jej chrání před poškozením. To ale také znamená, že na displej nelze nasazovat výměnné fólie.

Trošku nepříjemně je vyřešený slot pro SIM kartu a paměťovou kartu typu microSD. Ty totiž nalezneme na pravém boku překryté stříbrnou lištou. Problém je jí vyklopit, neboť drží na místě opravdu pevně a není za co ji chytit.

Z ovládacích tlačítek nechybí směrový ovladač vepředu, příjem a zavěšení hovoru, rychlý přístup k fotoaparátu s rozlišením 2MPx a vypínání. Vše ostatní se řeší pomocí dotykového displeje.

Povrch komunikátoru z matně černého plastu doplněného o stříbrnou obvodovou lištu působí svou nenápadnou elegancí na každého. A i když na něm časem ulpí nějaký ten škrábanec, rozhodně není tak rušivý, jako na jiných lesklých telefonech.

Bluetooth i WiFi

Po stránce hardware nejde o převratnou novinku. Procesor OMAP taktovaný na 200MHz je sice úsporný, ale při práci je poznat jeho nižší výkon oproti konkurenčním Samsungům či Intelu Xscale. Co se paměti týče, dostupných je klasicky 64MB ROM pro aplikace a 128MB RAM pro data. O rozšíření přes microSD slot jsem se již zmiňoval.

Ke komunikaci s okolím může uživatel využít služeb rozhraní WiFi (b i g), Bluetooth (verze 2.0), USB synchronizační kabel nebo třeba GPRS. A i když zde nenajdeme infračervený port, nepovažuji to za velkou ztrátu.

TouchFLO aneb dotýkej se mne

Jde o technologii, nebo spíše programové vybavení, které umožňuje částečně ovládat komunikátor Touch přejížděním prsty po obrazovce. Systém pohybů umožňuje například přepínat aplikace, rolovat po stránce, v seznamu a podobně. Na co ale brzy přijdete je fakt, že TouchFLO má využití spíše pro telefonní část přístroje, nikoliv pro jádro digitálního asistentu. Při práci v aplikacích typu Office a procházení souborů stejně použijete stylus.

V každém případě při telefonování, hledání kontaktů a procházení webu dokáže TouchFLO ovládání zpříjemnit a zrychlit. Především přístup k často volaným číslům je zcela geniální a hledání v seznamu taktéž nemá chybu.

Hodnocení

Komunikátor HTC Touch v sobě spojuje přednosti zařízení Windows Mobile 6 a dotykem ovládaného telefonu (iPhone), a přestože k dokonalosti chybí ještě pořádný krok, mezi konkurencí se rozhodně neztratí. Právě systém dotykového ovládání TouchFLO je důvodem, proč se HTC Touch liší.

Technické specifikace:

  • Procesor: 200MHz OMAP
  • Paměť: 64 + 128MB
  • Paměťové karty: microSD
  • Displej: 2,8" LCD 240x320
  • Rozhraní: WiFi, BT, GPRS, USB
  • Rozměry: 99.9 X 58 X 13.9 mm
  • Hmotnost: 112g
  • Operační systém:Windows Mobile 6
  • Cena: cca 11 000 Kč s DPH

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám