Hlavní obsah

Noví roboti lépe bojují, ale také masírují nebo myjí hlavu

Novinky, adr

Na trhu se objevují noví roboti. Ti od americké firmy Foster-Miller jsou určení k boji, jiní od japonského vývojáře Atsua Takanishiho jsou mírumilovní. Slouží pouze k masážím. Jejich kolegové pracují s šampónem.

Článek

Zbrojovka Foster-Miller uvedla další verzi bojových robotů. Novinky jsou schopny detekovat nepřátelskou palbu, rovněž se snaží zabránit střelbě do vlastních řad.

Roboti s hmotností asi 175 kilogramů používají speciální softwarovou výbavu, která spolupracuje s naváděcí technologií GPS. Díky ní jsou stroje schopny určit, kde se nachází spřátelení vojáci a nestřílet do vlastních řad jako starší modely.

Samozřejmostí u nových modelů jsou vyměnitelné pásy za kola - robot tak může být nasazen i ve městech, uvedla stránka wired.com. Je možné  stroj modifikovat tak, aby dokázal zneškodňovat bomby nebo zvedat předměty či těla raněných vojáků.

Masážní roboti

Z jiného soudku jsou roboti japonské Waseda University schopni namasírovat lidskou tvář. Už příští měsíc začnou v Tokiu testy tohoto robota WAO-1, který pomůže lidem lépe relaxovat, uvedl deník Mainichi Daily News.

WAO-1 se poté objeví například v japonských lázních. Stát se tak má do několika málo let. V Japonsku jsou roboti velmi oblíbení. Například zde už poměrně dlouho slouží "Shampoo robot". Zařízení, jak plyne z jeho názvu, neslouží k ničemu jinému než k šetrnému mytí hlavy.

:. "Šampónového robota" používá v Japonsku celá řada kosmetických salónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám