Hlavní obsah

Potřebujete skrýt data? Co takhle "samošifrovací" disk?

Novinky, adr

K datům uloženým na nejnovějším pevném disku firmy Seagate by se nikdo neměl dostat. A pokud ano, tak ne příliš rychle. Disk s kapacitou 1 TB totiž šifruje data poměrně spolehlivým algoritmem AES.

Článek

Algoritmus AES (Advanced Encryption Standard) je standardem pro takzvané symetrické šifrování. Někdy je též označován jako Rijndael.

Algoritmus byl před šesti lety schválen americkým Národním institutem NIST coby standard pro šifrování, který se používá pro přenos dat mezi americkými úřady a vládou.

Právě AES Seagate nasadil coby součást nových disků jak pro stolní počítače (Barracuda FDE), tak pro notebooky (Momentus FDE). Připravovaná Barracuda FDE se tak stala vůbec prvním 3,5" pevným diskem světa, který bez jakékoli další programové výbavy šifruje data.

Bez hesla ani ránu

K datům na disku s AES algoritmem se uživatel dostane jedině tak, že před spuštěním bootovací sekvence zadá příslušné heslo. Až pak může počítač najet do operačního systému.  

Barracuda FDE bude zatím k dispozici pouze v kapacitě 1 TB se 7200 otáčkami za minutu. Záznamová jednotka se začne prodávat v průběhu příštího roku. Cenu tohoto pevného disku zatím výrobce neoznámil.

Výhody a nevýhody AES
Symetrický algoritmus používá stejný klíč k šifrování i dešifrování souborů. Jeho délka je proměnlivá - od 128 po 256 bitů. Samozřejmě, čím delší, tím lépe, ovšem s rostoucí délkou klíče rovněž stoupají nároky na výkon počítače, který nemusí být schopen požadovaná data rychle rozkódovat.
Pokud si spolu vyměňují zaheslovaná data dvě strany, musí si předat také samotný klíč, který slouží k jejich dešifrování. Je přitom nutné volit tak bezpečnou cestu, aby se ke klíči nedostal nikdo jiný.
Ovšem i další parametr ovlivňuje spolehlivost hesla - klíč musí být kvalitní, tedy co nejvíce náhodný (například se generuje podle toho, jak uživatel pohybuje myší) a dostatečně komplexní. Jinak hrozí rychlé prolomení šifry.

Reklama

Výběr článků

Načítám