Hlavní obsah

Apple uvedl dotekový iPod, také prudce zlevnil mobil iPhone

SAN FRANCISCO

Mobilní telefon Apple iPod v půlce týdne překvapivě zlevnil o třetinu. Firma dodala, že za určitých podmínek vrátí cenový rozdíl těm, kdo si koupili iPhone v posledních dvou týdnech. Šéf firmy Steve Jobs zároveň představil nový hudební přehrávač iPod s dotekovým displejem, který jakoby z oka vypadl iPhonu.

Článek

Nový iPod s dotekovým displejem bude mít řadu prvků převzatých od iPhonu. Vedle dotekové technologie to bude bezdrátové napojení na internet pomocí technologie Wi-Fi a internetový miniprohlížeč.

Firma rovněž oznámila nové prvky ve fungování internetové hudební prodejny iTunes. Ta začne prodávat skladby i bezdrátově, a lidé tak poprvé budou moci stahovat písničky do iPodů přímo, bez počítače. Apple začal hudbu prodávat také v kavárnách sítě Starbucks.

Vybavení iPodu technologii Wi-Fi je podle analytiků odpovědí na konkurenční Zune od Microsoftu. Jeho cenu firma tento týden snížila o pětinu na 199 dolarů.

:. Porovnání velikostí všech přehrávačů Apple spolu s mobilem iPhone (po rozkliknutí).

iPod se 160 GB pod palubou

Na stránkách Applu se objevila i rozšířená verze video iPodu o 160 gigabytech, nově označená iPod Classic.

V současnosti je tedy možné takzvaně klasický iPod zakoupit s 80GB nebo 160GB diskem. Menší z verzí stojí na americkém trhu 249 dolarů (asi 5000 Kč), goliáš 349 dolarů (zhruba 7000 korun). Rozměry obou zařízení jsou naprosto shodné - 103,5 x 61,8 x 10,5 milimetru, model s větší kapacitou váží o 22 gramů více než 80GB přehrávač (140 gramů).

:. 160GB iPod je o 22 gramů těžší než 80GB klasik. Jeho rozměry se jinak nezměnily.

Pro oba přehrávače je rovněž stejné to, že se dodávají buď v černém nebo stříbrném provedení. Apple je schopen každý z modelů dodat v rámci amerického trhu do tří pracovních dnů.

Nerozbalili jste? Pak dostanete 200 dolarů zpět

Cena telefonu iPhone s kapacitou osm gigabytů se snížila z 599 na 399 dolarů (asi 8000 korun). Apple zároveň sdělil, že přestane prodávat model s nižší paměťovou kapacitou čtyř gigabytů. Apple se posledními kroky snaží udržet si vedení na poli digitálních médií. Firma je pod velkým konkurenčním tlakem.

Tisková mluvčí Apple Natalie Kerrisová oznámila, že každý, kdo si koupil iPhone v posledních 14 dnech a má k němu účtenku, dostane celý 200dolarový rozdíl zpět. Podmínkou je, že iPhone zůstal nerozbalený. U rozbaleného přístroje bude sleva nižší.

Apple začal iPhone prodávat na konci července a to na území Spojených států. Do Evropy se mobil dostane až na sklonku roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám