Hlavní obsah

Chlazení čipů pomocí iontového větru způsobí revoluci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci z americké Purdue University vyvinuli technologii, která dokáže zvýšit účinnost chlazení ve srovnání s klasickými ventilátory o 250 procent. Díky nové technologii, která pracuje s inotovým "větrem", by se mohl výkon osobních počítačů zvýšit na novou úroveň.

Článek

"V počítačích a elektronice výkon znamená teplo," uvedl spoluautor projektu Timothy Fisher. "Proto potřebujeme najít cesty, jak ovládat teplo vznikající ve výkonných laptopech a kapesních počítačích."

Možnosti tradičního větrání jsou omezené kvůli potížím s prouděním vzduchu. Jak listy vrtule ženou vzduch přes čip, molekuly těsně u čipu uvíznou a chlazení pak znemožňují.

Iontové chlazení má jinou strategii. Zařízení vysílá proud nabitých částic z jednoho konce čipu na druhý k elektrodě s opačným nábojem. Proud vzduchu je tak konstantní.

Vědecký tým, který sponzoruje výrobce mikročipů Intel, nyní musí vyrobit miniaturu prototypu. Proti dnešní velikosti zařízení, které má několik milimetrů, je třeba zmenšit prototyp 100krát. Podle jednoho z členů týmu to bude pro případné využití nápadu v praxi rozhodující podmínka. Povede-li se miniaturizace, zařízení by se podle vědců mohlo montovat do počítačů během tří let.

S novou technologií chlazení bychom se mohli setkat nejen v osobních počítačích, ale také v přenosných elektronických zařízeních, například mobilních telefonech nebo kapesních počítačích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám