Hlavní obsah

Výrobci začali produkovat první miniaturní Blu-ray disky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůbec první menší Blu-ray disky (BD) s průměrem osmi centimetrů a kapacitou 7,5 GB se do několika týdnů objeví na trhu. Své uplatnění najdou především v záznamových zařízeních nové generace - například videokamer, které ukládají na BD média.

Článek

Jedněmi z nich jsou i nové výrobky japonské Hitachi. Právě ty pracují se osmicentimetrovými Blu-ray kotouči. Dovedou uchovat buďto jednu hodinu videa ve vysokém HD rozlišení (1920 x 1080 bodů) nebo dvě hodiny záznamu v nižších 1440 x 1080 pixelech.

Prvními výrobci mini BD budou firmy Verbatim a MKM. Jejich produkty se začnou prodávat v srpnu. Zatím však pouze na japonském trhu. Později se objeví také v Severní Americe a Evropě.

Disky jsou kompatibilní se současnými přehrávači. Data z nich budou čtena s podobnou rychlostí jako ze současných 12cm Blu-ray kotoučů.

Se svou troškou do mlýna přispěl také Panasonic. Ten na trh uvede nové disky Blu-ray (BD-R) se čtyřnásobnou rychlostí zápisu v kapacitách 25 a 50 GB.

:. Nový Blu-ray disk dovoluje použít čtyřnásobnou rychlost zápisu.

"Nově vyvinutá zápisová vrstva se vyznačuje výkonovou rezervou při jakékoli rychlosti od 1x do 4x. To umožňuje pořizovat kvalitní záznam i při fluktuaci laserového výkonu, což vede k podstatně vyšší kompatibilitě s mechanikami," uvedli zástupci výrobce rychlejších BD-R nosičů.

Nové disky údajně charakterizuje extrémně nízká četnost chyb. "Vděčí za to nové fólii, která je formována tak, že dokonale eliminuje usazování prachu při vypalování," dodala firma.

Reklama

Výběr článků

Načítám