Hlavní obsah

Intel se brání obvinění EU, vše si prý vymyslela konkurence

Evropská unie koncem července formálně obvinila největšího výrobce mikroprocesorů Intel z používání nelegálních praktik v boji s konkurencí firmou Advanced Micro Devices. Intel obvinění ostře odmítl.

Článek

Ústy svého právního zástupce společnost sdělila, že všechna obvinění jsou smyšlená a že nepocházejí od zákazníků, ale pouze od konkurence. 

"Jsme si naprosto jisti, že trh mikroprocesorů funguje normálně a že jednání společnosti Intel je zákonné, podporuje tržní konkurenci a přináší užitek spotřebitelům. Ačkoli bychom se pochopitelně raději vyhnuli nákladům a nepříjemnostem spojeným s dokazováním, že naše konkurenční počínání v Evropě bylo a je zákonné, námitky vznesené Evropskou komisí představují příležitost, kdy si bude společnost Intel moci vyslechnout tvrzení svého hlavního konkurenta a reagovat na ně, uvedl právní zástupce Intelu a zároveň viceprezident společnosti Bruce Sewell.

Ne zákazníci, ale AMD prý obvinila Intel

Podle Sewella vychází "případ především ze stížností přímého konkurenta, nikoli zákazníků či spotřebitelů."

Evropská komise musí podle Sewella tato tvrzení prozkoumat. V rámci následujících administrativních kroků bude mít Intel příležitost reagovat přímo na dotazy Evropské komise.

"Důkazy o tom, že toto průmyslové odvětví je vysoce konkurenční a fungující, jsou nezpochybnitelné. Pokud si konkurenti počínají dobře, trh je odmění. Když poleví a nedaří se jim, trh na to reaguje odpovídajícím způsobem," doplnil Sewell.

AMD se nedařilo podle očekávání

AMD měla v polovině července příjmy vyšší o 13 procent, avšak vykázala ztrátu 600 miliónů dolarů. Firmě se podařilo zvyšovat podíl na trhu na úkor Intelu v roce 2005 a v části roku 2006. Koncem loňského roku se však začala potýkat s problémy, protože Intel přišel s novým výkonným procesorem a snížil ceny u starších modelů.

Na konci loňského roku podíl AMD na trhu procesorů pro PC činil 25 procent. Letos v březnu podle údajů výzkumné společnosti Mercury Research klesl na méně než 19 procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám