Hlavní obsah

Bezdrátové USB žije, čekáme na bezdrátové disky a vypalovačky

Novinky, adr

První zařízení, která pracují se standardem Wireless USB (bezdrátový USB port), byla certifikována. Uživatelé osobních počítačů si dnes mohou vybírat mezi šesti produkty, které jsou systémem Wireless USB vybaveny. Vypalovačky a pevné disky sice mezi nimi ještě nejsou, věříme však, že se objeví velmi brzy.

Článek

Podle organizace USB Implementers Forum (USB-IF) zatím splňují specifikace standardu Wireles USB notebooky Dell Inspiron 1720 a Lenovo T61/T61p, rozbočovače D-Link DUB-1210 Wireless USB adapter, D-Link DUB-2240 4-port Wireless USB hub a IOGEAR Wireless USB Hub/Adapter.

Všechna zařízení, která vyhoví požadavků USB-IF budou označena logem "Certified Wireless USB". Tedy zcela podobně jako současné daleko rozšířenější přístroje (ať už počítače či huby, atd), jenž na svém těle nesou samolepku kabelového "Hi-Speed USB".

Technologie bezdrátového USB 1.0 dovoluje přenášet data vzduchem rychlostí až 480 Mb/s na vzdálenost tří metrů. Pokud bude přijímač (například v počítači) a vysílač (v myši) umístěn od sebe do vzdálenosti 10 metrů, přenosová rychlost poklesne na 110 Mb/s.

Experti očekávají, že se zanedlouho setkáme s širokou řadou bezdrátových USB produktů. Vyrábět je budou firmy Intel, Realtec či NEC. Na svých stolech tak uvidíme bezdrátové vypalovačky, pevné disky a mnoho dalšího povedeného počítačového železa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám