Hlavní obsah

Evolve Neo: 4 GB v kapse, které fungují i jako vysílač

Novinky, AGEN computer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Evolve není na našem trhu žádným nováčkem, přesto nepatří tento výrobce k příliš známým. V čase prázdnin jsme se rozhodli představit jeho poměrně zajímavý produkt - multimediální přehrávač Evolve NEO 4 GB.

Článek

Přestože technické parametry jsou jistě jedním ze zásadních kritérií koupě daného výrobku, jistě nejeden uživatel vybírá zařízení také podle jeho vzhledu, případně ergonomie. Černé tělo přehrávače je pokryto jemným pogumovaným materiálem, jenž je velice příjemný na dotek. Ten minimalizuje možnost vyklouznutí zařízení z ruky.

Váha přehrávače s rozměry 92 mm výška x 52 mm šířka x 13 mm hloubka činí 60 gramů. Přední straně dominuje 2,2" displej, jenž v podstatě zabírá přibližně 3/4 této plochy. Spodní část čelní plochy lemují ovládací tlačítka zařízení. Tato část se skládá ze čtyř funkčních tlačítek a pětisměrného kurzoru, jehož prostřední tlačítko je samostatně odděleno od ostatních čtyřech kláves kurzoru.

Samotný přehrávač je poměrně úzký, a tak na pravém a levém boku zařízení nenajdeme žádné konektory, ani tlačítka. Za zmínku stojí snad jen otvor vestavěného mikrofonu, který nalezneme na pravém boku zařízení.

Celou spodní stranu zařízení zabírá napevno připevněná krytka slotu pro paměťovou kartu typu miniSD. Přestože se zařízení pochlubí vestavěnou kapacitou paměti 4 GB, je možnost rozšíření o další datové úložiště více než žádoucí. Poměrně efektivní je také zpracování této krytky. Díky připevnění na jedné její straně se vám totiž nikdy neztratí, navíc paměťová karta je vždy schovaná pod ní.

Technické parametry

Evolve Neo 4GB je kapesní přehrávač, jenž se pochlubí plnou podporou formátu mp4. Jak již samotný název zařízení napovídá, celková kapacita přístroje pro uložení vašich dat činí 4 GB. Kdyby vám však nestačila, můžete jí jednoduše rozšířit pomocí paměťových karet typu miniSD. Zařízení navíc plně podporuje technologii Plug and Play (USB Mass Storage), a tak vám dovolí využívat přehrávač také jako USB Flash paměť.

Pro bezproblémový provoz pod operačním systémem Microsoft Windows 98 je nutné doinstalovat potřebné drivery, které jsou samozřejmě dodávány společně s přehrávačem. Zprovoznění přehrávače pod novějšími operačními systémy společnosti Microsoft, přesněji Windows 2000 / XP / Vista je bezproblémové.

O zobrazení všech informací se stará TFT displej s úhlopříčkou 2,2". Přehrávač umožňuje FM vysílání přehrávaných mp3 souborů, které lze poté snadno naladit např. v autorádiu, Hi-Fi věži, přenosném rádiu apod. (dosah vysílání je přibližně 5 metrů). 

Podporovány jsou formáty: (Audio) MP3,WMA, WAW, AAC, (Obrázky) JPG, BMP, GIF, (Video) MP4, AVI, 3GP, dále pak E-book (*.txt), Lyrics 2.0 a ID3 tag. Výrobce deklaruje maximální výdrž akumulátoru na 4 hodiny při přehrávání videa a 12 hodin během přehrávání mp3 formátů, tedy s vypnutým displejem. Systém je napájen přes Li-Pol baterii.

Zařízení podporuje plně adresářovou strukturu, a to pomocí funkce průzkumníka. Prohlédnout si tak můžete opravdu celý prostor vnitřní paměti, případně paměťové karty. Ikonové menu je velice pěkně a přehledně zpracováno, a tak je orientace v něm velice pohodlná a intuitivní.

Multimédia vládnou světem

Dávno je pryč doba, kdy se po kapesním přehrávači požadovalo pouze obstojné přehrávání uložených hudebních záznamů. A ani mp4 přehrávač Evolve NEO není výjimkou. Ve výčtu všech vlastností, kterými zařízení oplývá, je přehrávání hudebních souborů spíše doplňková funkce. Jak již název přehrávače napoví, zařízení si bez problémů poradí s nejrůznějšími video formáty (jejich přesný výčet naleznete v části technické specifikace).

Dozajista zajímavou funkcí je možnost vysílat mp3 skladby jako FM signál. V podstatě si tak můžete vytvořit malou rádiovou stanici, kdekoliv jste. Limitujícím faktorem není ani dosah signálu cca 5 metrů. Tato funkce je velice dobře využitelná, pokud chcete přehrávat vaše hudební soubory na reprobednách, a to aniž byste museli připojovat jakékoliv kabely, či speciální zařízení.

Pokud máte rádi zábavu, potěší vás nejspíše také možnost hraní her. Zařízení jich má totiž integrováno hned několik (Lodičky, Házení vajíček, Oko 21, Bloky, Diamanty, Skořápky). V podstatě se jedná o jednoduché hry, které jsou založeny na principu známého Tetrisu (Bloky a Diamanty), karetních her, případně jednodušších 2D her (lodičky). I tak jsou tyto hry poměrně zábavné a dovolí vám například zkrátit si čas při čekání na zpožděný vlak.

Na druhou stranu při dlouhých zimních večerech je jejich užitečnost otázkou vkusu. Dobře zvládnutá čeština se projevila na kvalitě Ebooků. Znaky textu máte zobrazeny přes celý displej v 10-ti řádcích. Jedinou chybou je zobrazování zmíněného písmene "í", avšak tato zanedbatelná chyba bude nejspíše napravena s následující verzí firmwaru.

Závěr

Evolve NEO 4 GB je ve své cenové kategorii velice vážným adeptem k zamyšlení. Za cenu 3 150 Kč (cena platná k 4.7.2007) nabízí výtečné funkce a kvalitní dílenské zpracování, nemluvě pak o dobrých zvukových vlastnostech zařízení.

Nejednoho uživatele by navíc mohly zaujmout některé nadstandardní vlastnosti, kterými se Evolve NEO pochlubí. Jmenujme alespoň schopnost vysílat zvukové skladby pomocí FM standardu či jeho multimediální schopnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám