Hlavní obsah

Apple začíná prodávat očekávaný mobil iPhone

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN FRANCISCO

Americká firma Apple v pátek v USA začne prodávat multimediální zařízení iPhone, které funguje zároveň jako mobilní telefon a přehrávač hudby iPod. iPhone se začne prodávat v jednotlivých časových zónách USA v 18:00 místního času, jako první jej tedy nabídnou prodejny na východním pobřeží.

Článek

Širokoúhlý barevný dotykový displej se ovládá přímo prsty. Digitální fotoaparát přístroje disponuje rozlišením dva megapixely, iPhone má i program pro správu fotografií. Internetové připojení zajišťuje technologie EDGE nebo bezdrátová Wi-Fi. V přístroji je možné prohlížet soubory ve formátu Word, Excel či PDF. Jak se pracuje s mobilem Apple iPhone se můžete shlédnout zde. [celá zpráva]

Prodávat se bude za 499 nebo 599 dolarů (10 700 a 12 800 Kč), hlavně podle kapacity paměti. Zájemci ale budou muset uzavřít alespoň dvouletou smlouvu s mobilním operátorem AT, a platit minimálně 60 dolarů měsíčně, v přepočtu asi 1270 Kč. V Evropě by měl být iPhone k dostání ke konci roku a v ČR by se jeho cena mohla blížit 15 000 Kč.

iPhone patří mezi nejdiskutovanější produkty

List The New York Times napočítal, že se iPhonu věnovalo za posledních šest měsíců ve světě 11 000 tištěných článků. V průměru je to přes 60 za den, uvedl na internetu server Yahoo! News.

Úspěch nebývalého telefonu ale bude záležet na tom, jak zaujme pokročilé uživatele, až euforie kolem spuštění jeho prodeje opadne. Za takové zákazníky označuje server lidi, kteří používají mobil permanentně a především kvůli práci. Pokud Apple na tento trh zapůsobí, bude iPhone jistým hitem, píše server.

iPhone láká pozornost technologických nadšenců

Rozhovory s pokročilými uživateli mobilů v oblasti Los Angeles ukazují, že iPhone přilákal jejich pozornost. Všichni z nich ale nejsou ochotni otevřít kvůli němu peněženku hned.

"iPhonem tak nadšený nejsem," říká podnikatel Larry Langs, investiční bankéř a právník pracující pro firmu Feldman Weinstein & Smith. "Chci vidět, jestli s ním první vlna uživatelů bude mít dobré zkušenosti." Lang nyní používá vyspělý telefon Treo 650 od společnosti Palm. Vedle hovorů mu slouží jako e-mail a diář, sleduje v něm pohyby akcií a posílá s ním vzkazy. Je to zhruba jeho 12. telefon.

Zato Ash Kumra, generální ředitel jihoasijské mediální sítě Desi You, vymění svůj telefon BlackBerry 8800 za iPhone určitě. "Naplňuje všechny mé potřeby, je stylový a futuristický. Hezky vypadá. Mám slabost pro vychytané inovace," citoval ho server.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám