Hlavní obsah

C90: Notebook na míru pro technologické šťouraly

PRAHA

Asus vytvořil novou řadu notebooků Asus C90 určenou nadšencům, kteří si chtějí postavit vlastní laptop. C90 je totiž synonymem mobilního počítače s vysoce modulární architekturou. Zkušení uživatelé a jiní počítačoví "fanatici" mohou podle potřeby snadno měnit všechny klíčové komponenty a získat tak vysoký výpočetní výkon pro náročné hry nebo multimediální aplikace.

Článek

Asus C90 je vybaven procesorem Intel Core 2 Duo používaným u stolních počítačů, což přináší výkon, který překračuje standardy normálních mobilních počítačů. Na druhou stranu to znamená, že notebook nevydrží příliš dlouho v provozu na baterie.

Laptop je vybaven modulem standardní grafické karty s rozhraním MXM, který lze vyměnit za jiné kompatibilní produkty. Snadná výměna grafického modulu dává šikovným kutilům možnost v budoucnu koupit pokročilejší kartu a mít tak systém stále "in".

:. Asusova C90 je vysoce modulární platforma. Výměna grafické karty či procesoru není podle výrobce žádný problém. Foto: Asus 

Asus dodává k notebooku utility Turbo Gear pro snížení nebo zvýšení frekvence procesoru. K dispozici jsou čtyři režimy - Overclocking (přetaktování), Standard, Gaming (hraní) a Power Saving (úspora energie).

Procesor s frekvencí 2,66 GHz však podporuje nejvýše režim Gaming, protože v režimu Overclocking by jeho frekvence vzrostla nad 2,93 GHz, což by ohrozilo stabilitu systému. Čipy s frekvencí 2,93 GHz pak v režimech Overclocking a Gaming používat nelze, doplnili zástupci Asusu.

ACE Door: chytrá vrátka

C90 je vybavena krytem s technologií "ACE Door". Ta usnadňuje přístup k hardwaru. Díky tomu lze rychle a snadno měnit, instalovat nebo opravovat klíčové komponenty jako procesor, grafickou kartu, paměť, pevný disk, optickou mechaniku a adaptéry bezdrátového přenosu dat.

Dodejme, že je C90 vybavena otočnou kamerou (2 Mpix), výstupy HDMI, S-Video/Composite, D-sub VGA, S/PDIF a výstupem pro sluchátka. Bezpečnost dat zajišťuje vestavěným snímačem otisků prstů, nechybí ani hardwarové řešení TPM (Trusted Platform Module). To chrání před útoky hackerů, kteří se snaží získat hesla a šifrovací klíče pro přístup k citlivým datům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám