Hlavní obsah

Test externího úložiště dat: Maxtor Shared Storage 2

Novinky, Marek Schäferling

Externí pevné disky připojené přes síťové rozhraní (LAN) nabízí mnohem víc než jen další místo pro ukládání dat. Maxtor Shared Storage 2 vyčnívá nad konkurencí díky podpoře gigabitové sítě a rozsáhlým možnostem nastavení přístupových práv.

Článek

Externí pevný disk pro LAN síť se hodí všude tam, kde je potřeba jednoduše a účinně zálohovat menší počet dat - desítky až stovky GB. Takové místo se najde buď v menší firmě o několika zaměstnancích nebo třeba v rodině, kde většina členů domácnosti vlastní svůj osobní stroj.

Především potom domácnosti začínají objevovat kouzla síťových pevných disků, známých také pod zkratkou NAS (network attached storage). Protože kromě jednoduché zálohy na ně můžeme ukládat i multimediální obsah jako fotografie a videa. Lepší kousky navíc umí spolupracovat i s přehrávači DVD vybavenými LAN konektorem. Mezi ně patří námi testovaný Maxtor Shared Storage 2.

Zrychlujeme na 1Gb/s

Většina dnes dostupných NAS zařízení pro domácnost a malou firmu je vybavena pouze Fast Ethernet rozhraním s propustností 100 Mb/s. Ne tak druhá generace úložného zařízení společnosti značky Maxtor (společnost odkoupena firmou Seagate). Shared Storage 2 dokáže využít výhody gigabitové sítě, která dnes již není výjimkou.

Maxtory druhé generace se vyrábí v kapacitách 320 a 500GB. V nabídce najdete i stejnojmenný model s kapacitou 1 TB, který ovšem integruje dva 500 GB disky a výrobce jej vydává jako jinou řadu. Není divu, vždyť umí i RAID 1 pro vyšší bezpečnost. Nižší kapacity to samozřejmě nedokážou.

Parametry SS2

Uvnitř plastového těla externího disku se nachází klasický 3,5" pevný disk Maxtor DiamondMax 21 s kapacitou 500 GB. Jeho plotny se otáčí rychlostí 7200 ot/min a plynulému datovému toku napomáhá 16 MB vyrovnávací paměť.

Kromě síťového najdeme na těle Maxtoru taktéž 2 USB konektory. Ty slouží buď k připojení tiskárny, kdy SS2 slouží jako print server pro počítače v síti, případně na ně můžeme napojit další úložná zařízení jako USB pevné disky či flash disky. Tím lze kapacitu NAS dále rozšířit.

Přes USB konektor je také možné na další pevný disk (USB) zálohovat obsah zařízení. Otázka je, jestli tuhle funkci někdo vůbec využije. Osobně tipuji že nikoliv, protože je mnohem jednodušší zakoupit 1TB variantu s RAIDem 1.

Zálohování a uživatelské účty

Externí Maxtory si získaly popularitu především díky dobrému systému přístupových práv. Každý uživatel může dostat oprávnění k přístupu do složky buď pro čtení nebo i pro zápis. Samozřejmě je také možné zcela přístup odepřít. Takto lze nastavit jakoukoliv složku a jakéhokoliv uživatele.

Stejně šikovný je i softwarte na zálohování, který je s diskem dodáván. V něm si zvolíte jednotlivé složky které si přejete zazálohovat, načež vyberete dny v týdnu a čas, kdy chcete zálohu pravidelně provádět. O zbytek se program postará již sám.

Zkušenosti z praxe

Připojení disku k síti je zcela bezproblémové, neboť disk podporuje přidělování adres přes DHCP (přednastavené), pokud nedostane adresu z DHCP serveru přiřadí si adresu APIPA a stejně tak není problém mu adresu nastavit natvrdo.

Rychlost přenosu dat přes Gigabitovou síť sice nedosahuje zdaleka ani teoretických možností disku, ale kopírování rychlostí 14 MB na disk a 20 MB z disku do počítače je oproti 100 Mbit NAS kolegům více než dvounásobné zrychlení.

I když se možná jinde dočtete, že disk se při nečinnosti nevypíná, není to pravda. Disk to umí, ale z továrny má nastavenu hodnotu 1 hodina. Doporučuji snížit na minimum - 15 minut - neboť disk v aktivním stavu trochu píská.

Velkou chybou pro mne byla nemožnost nastavení datového limitu pro uživatelské účty, případně aspoň pro adresáře. Nenašel jsem jediný způsob, jakým bych mohl uživateli vymezit konkrétní prostor pro odkládání dat. To je velká škoda, neboť tahle piha na kráse hodně kazí dojem z jinak skvěle provedeného úložiště.

Závěr

Maxtor Shared Storage 2 je jedním z mála NAS zařízení, které nabízí při rozumné ceně 1Gb/s síťovou konektivitu. Rychlost kombinuje s velmi dobrým vybavením softwarovým i hardwarovým. Může fungovat jako print server (sdílet tiskárnu v síti) a dokáže připojit i jiný USB disk. ZA 500 GB verzi zaplatíte v obchodě přibližně 11 000 Kč s DPH, 320 GB verze vyjde na polovic.

Reklama

Výběr článků

Načítám