Hlavní obsah

Holografické ukládání dat je v kurzu

Novinky, adr

Po společnosti InPhase, která již loni představila vlastní holografický systém, se k této technologii přihlásila také japonská Sony. Sony podle deníku Tech-On vyvíjí vlastní technologii ukládání dat do hologramů a nedávno zvýšila rychlost archivace dat na 107 Mbps.

Článek

Ukládání dat do hologramů se může již brzy stát klíčovým nástrojem, který vyřeší problém s archivací ohromných digitálních balíků. Například systémy zmíněné InPhase pracují s holodisky o kapacitě 300 GB.

InPhase již holosystémy prodává prvním zákazníkům. Zájem o ně mají společnosti Lockheed Martin či Turner Broadcasting, uvedl deník Daily Tech.

Data se ukládají "do" holodisku, ne "na" něj
Narozdíl od klasických CD či DVD médií nejsou data zapisována na povrch holografického disku, avšak do jeho vnitřku. Prach a jiné nečistoty tak mají pouze malý vliv na jejich životnost dat - struktury holomédia neproniknou. Záznamová technologie umožňuje umístit do stejného materiálu více hologramů, které se tak mohou vzájemně překrývat. To masivně zvyšuje úložný prostor holodisků.
Jedno 300 GB médium InPhase s průměrem 5,25 palce (asi 13,3 cm) pojme 63krát více dat než klasické DVD.

Velkým problémem holografických jednotek je cena. Mechanika, která ukládá data do holodisků stojí, přibližně 18 000 dolarů (asi 380 000 Kč). Holografické systémy jsou tak dostupné pouze pro velké společnosti.

Holosystémy jsou stále líné

Systémy jsou navíc stále pomalé a dlouho jim trvá než naleznou požadované soubory. Jednotky Sony by dnes měly ukládat data rychlostí 107 Mbps, číst 92 Mbps. Společnost věří, že se v blízké době dostane k hodnotám desetinásobně lepším - k 1 Gbps.

Experti v případě holografických jednotek opouštějí zaběhnuté jednotky. Pokud mluví o čtecích či zápisových rychlostech, pak používají termín, který se týká počtu naráz zapsaných "stránek" dat.

:. Server pro holografické disky připomíná poštovní schránku. Jednotlivá záznamová média jsou uchovávána v obalech o průměru 5,25 palců (jako staré diskety) s tloušťkou 3 milimetrů. Samotná záznamová plocha je silná 1,5 milimetru. Foto: InPhase Technologies

Reklama

Související témata:

Související články

Holo-disk pojme v roce 2009 kolem 1638GB dat

Společnost InPhase se přiblížila datu uvedení finální verze svého holografického ukládacího systému "Tapestry", uvedl ve středu server Toms Hardware....

Výběr článků

Načítám