Hlavní obsah

Palm bude mít notebook. Nabídne jej od 10 500 korun

Novinky, adr
PRAHA

Palm, který se proslavil jako výrobce počítačů do dlaně, začal vyrábět vlastní notebooky. Cena nových přístrojů začíná na 499 dolarech, přibližně 10 500 korunách. Na trhu se mají objevit v průběhu léta.

Článek

Rodina notebooků "Palm Foleo" přichází na trh vybavena 10" plochým displejem (uhlopříčka 24,5 centimetrů), emailovým klientem, webovým prohlížečem a sadou aplikací ke čtení e-mailů a jednoduchým kancelářským operacím.

Foleo si v současnosti poradí s dokumenty aplikací Word, Excel, PowerPoint a PDF, není vyloučeno, že se list podporovaných programů ještě rozšíří.

Šikula neváží více než 1,5 kila

Zařízení samotné váží přibližně 1,23 kilogramu. Integrovaná baterie jej udrží při životě asi pět hodin. Notebook se automaticky synchronizuje s jinými přístroji řady Palm přes vestavěné Bluetooth či Wi-Fi rozhraní. Laptop bohužel postrádá vlastní GSM/GPRS/3G modul jako jeho konkurence například od Fujistu Siemens [celá zpráva]. Hlásit se s přístrojem na internet lze tedy pouze přes Wi-Fi, nebo ve spolupráci s mobilem, který se spáruje přes Bluetooth..

Foleo pohání operační systém Linux, který ovládá porty USB, video-out, výstup na sluchátka a sloty pro paměťové karty SD a Compact Flash.

Laptop chápe jeho výrobce jako doplněk chytrých mobilních telefonů,. Přístroj je proto přizpůsoben ke spolupráci s telefony Palm Treo s operačními systémy Palm OS, ale také Windows Mobile. V příštích verzích mají být podporována také prostředí Symbian či Mac OS od Apple.

Desítky miliónů lidí čtou e-mail bezdrátově

Celosvětově je dnes přistupováno bezdrátově k 24,2 miliónům e-mailových účtů, v roce 2010 se má jednat už o 199 miliónů účtů, uvedla analytická společnost Radicati Group. Podle firmy zájem uživatelů o levné přístroje typu Foleo, které umožňují číst elektronické zprávy na větším displeji, raketově poroste.

Hlavním konkurentem Palmu je finská Nokia. Jistě si vzpomenete na její Internet Tablet Nokia 770, [celá zpráva] který nabízel pokročilé možnosti připojení k internetu. Kupodivu se však tento produkt nikdy nestal mezi zákazníky populární.

Anketa

Jak nejčastěji přistupujete ke svému e-mailovému účtu?
Přes pevnou linku
35,3 %
Bezdrátově
64,7 %
Celkem hlasovalo 3208 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám