Hlavní obsah

Elektronové "placaté" televize nabraly zpoždění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Technologie SED (Surface-conduction Electron-emitter Display), která měla uživatele posadit před ploché televizní obrazovky, které by však nabídly stejně intenzivní barvy jako zastaralé CRT televize, má výrazné zpoždění. Toshiba, výrazný zastánce SED TV, si najednou není jista, kdy se novinka objeví na trhu.

Článek

SED TV se přitom měly dostat k prvním zákazníkům už letos. Japonský gigant tvrdí, že za zpoždění SED obrazovek nemůže. Vina je údajně na straně dodavatele SED panelů společnosti Canon.

"Naše rozhodnutí (odložit uvedení SED TV na trh) je založeno na informacích společnosti Canon. Canon totiž nebyl schopen dodat SED panely podle původního harmonogramu," uvedli zástupci Toshiby.

Canon již umí vyrábět SED obrazovky. Údajně však vyvíjí novou technologii, která by mu umožnila produkovat je ještě levněji.

Co má přinést technologie SED
SED technologie slibuje výrobu televizních obrazovek s tloušťkou LCD rivalů. Oproti nim však má přinést zářivé barvy a minimální dobu odezvy (scény by se neměly při seberychlejším pohybu "mazat", měly by být vysoce kontrastní).
Jak SED funguje
SED pracuje s elektronovým dělem pro každý pixel v panelu. Emitovaný elektron při srážce s fosforovou vrstvou na stínítku vyvolá záblesk světla - stejně jako CRT. Zamířením děla na červenou, zelenou nebo modrou složku každého z pixelů lze získat širokou paletu zářivých barev, s nepoměrně lepším jasem a kontrastem než dnes nabízí LCD. SED panely zvládnou také HD rozlišení (1920 x 1080 pixelů).

Canon piluje SED panely od poloviny osmdesátých let. Do dneška se však SED obrazovky neprodávají. Někteří odborníci už nad SED panely obrazně řečeno zlomili hůl a soudí, že se k uživatelům nikdy nedostanou. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám