Hlavní obsah

Panasonic uvedl kompakt s 12,2 Mpix a širokoúhlým objektivem

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Panasonic představil další z modelů řady fotoaparátů Lumix. Novinka DMC-FX100 fotí přes 12,2 megapixelový senzor. Pro tento čip byl vyvinut nový 28mm širokoúhlý objektiv Leica se světelností f2,8.

Článek

Ultrakompakt v kombinaci s 3,6x optickým zoomem už nabízí slušný výkon. Foťák je zabalen do kovového těla s tloušťkou 22 mm.

Systém je, jak již se stalo u Panasonicu tradicí, doplněn stabilizátorem obrazu. Kromě nového objektivu a lepšího čipu se v posledním z Lumixů objevil silnější procesor Venus Engine III. Ten umožňuje fotit rychlostí až osmi snímků za vteřinu. Nová je též možnost nastavení citlivosti až na hodnotu ISO 6400 a vestavěný blesk, který je v tomto režimu účinný na vzdálenost až 16 metrů.

:. Digitální fotoaparát Panasonic DMC-FX100 bude dostupný ve stříbrném a černém provedení. Na českém trhu se začne prodávat v červnu 2007. Cena přístroje nebyla upřesněna.

Fotoaparát zvládá videozáznam v širokoúhlém formátu 16:9 a rovněž ve vysokém rozlišení HD (1280 x 720) až do vyčerpání kapacity paměťové karty SD nebo SDHC.

Senzor může být kamenem úrazu
Panasonic vyvinul pro FX100 vlastní senzor, jehož uhlopříčka je rovna 0,58 palcům. Kombinace příliš malých senzorů s velkým počtem megapixelů je však často korunována snímky, které obsahují přiliš mnoho "digitálního" šumu.
FX100 od Panasonicu se nám zatím nedostala do rukou, čili jsme toto nebyli schopni ověřit či vyvrátit. Společnost nicméně uvedla, že fotografie z FX100 jsou díky pokročilým elektronickým obvodům ostré a prosty šumu.

Počátkem týdne podobně jako Panasonic uvedla nový 12,1 Mpix model i společnost Casio (model Exilim Zoom EX-Z1200 v ceně 400 dolarů, asi 8400 korun).

V únoru přivítali zákazníci na trhu kompakt Sony Cyber-shot DSC W200. Ten stejně jako jeho konkurenti diponuje 12,1 Mpix senzorem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám