Hlavní obsah

Rychlá flash pamět FRAM uchová data 10 let bez baterie

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paměťové moduly standardu FRAM (paměť s obsahem feroelektrické tenké vrstvy) mají ještě dlouhou cestu před sebou. Japonská Fujitsu je však již začala vyrábět v poměrně velkém množství. FRAM mají nad obyčejnými flash pamětmi vynikat životností, nízkou spotřebou elektrické energie a rychlou zápisovou dobou.

Článek

Fujitsu uvedla, že se stala první společností na světě, která začala tyto FRAM moduly vyrábět ve velikosti 2 Mb. Z hlediska nároků uživatelů na kapacitu současných kapesních přehrávačů či flash disků je to velikost směšná, za několik let by se ale situace mohla změnit.

Žhavou novinku, čip FRAM s kapacitou 2 Mb (přibližně 256 KB), prodává Fujitsu za téměř 17 dolarů (asi 390 korun, kapesní MP3 přehrávač s kapacitou 1 GB založený na modulech FRAM by tak stál cca 1,6 miliónu korun).

:. Porovnání rychlosti FRAM a EEPROM modulů. Klikem lze obrázek zvětšit.

Čas a Moorův zákon vše napraví. Dodejme jen, že FRAM nabízí perfektní parametry, co se týče počtu zápisu. Modul bez problému ustojí 10 miliard cyklů čtení/zápis, tedy uživateli, který by z něj data četl 30x za sekundu bude sloužit přibližně 10 let. Vynikající je rovněž to, že FRAM uchová data 10 let, aniž by bylo nutné paměťový modul zásobovat energií.

FRAM se může zatím uplatnit v zařízeních, které nevyžadují paměťové moduly o velké kapacitě - jmenujme například tiskárny, měřící přístroje či bezpečnostní alarmy. O jeho dalším nasazení rozhodne až další snížení ceny FRAM pamětí. V současnosti je příliš vysoká.  

Fujitsu věří, že měsíčně prodá asi 200 000 kusů FRAM modulů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám