Hlavní obsah

Samsung v létě uvede kombo přehrávač Blu-ray/HD DVD

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přehrávač schopný zpracovat obsah obou typů optických médií nové generace (Blu-ray a HD DVD), uvede v létě na trh jihokorejský Samsung. Model BD-UP5000 se tak stane řešením, které zbaví uživatele obtížného rozhodování, jaký typ média favorizovat.

Článek

"Uživatelé jsou hladoví po digitálním HD obsahu, avšak znechucení soupeřením obou nových formátů. Jsme proto rádi, že můžeme oznámit datum uvedení našeho Duo HD přehrávače," uvedl výkonný viceprezident Samsungu Dongsoo Jun.

Podle něj se BD-UP5000 objeví "o prázdninách". Bližší termín týkající se uvedení novinky ani její cenu Jun nesdělil.

Blu-ray - 25GB v jedné vrstvě
Blu-ray disk dovoluje nahrát přes dvě hodiny HDTV záznamu nebo více než 13 hodin SDTV (rozlišení 720 x 483 bodů) vysílání na jediný 25GB disk. Plány výrobců počítají s médiem, které nabídne kapacitu 50GB. O formát se primárně stará japonská Sony.
HD-DVD - 15GB ve vrstvě
HD-DVD byl standardizován organizací DVD Forum. Umí uložit až 15GB do jedné vrstvy, 30GB do dvou. O jeho vývoj pečují společnosti NEC, Toshiba a Microsoft.

Novinka Samsungu bude podporovat veškeré funkce, jimiž disponují Blu-ray a HD DVD formáty, včetně interaktivních technologií zvaných iHD a BD-Java. S nimi má stále potíže univerzální přehrávač společnosti LG (BH100), který je již v prodeji s cenou do 1200 dolarů. [celá zpráva]

Zástupci Samsungu dodali, že je k vývoji nového typu přehrávače přivedl především zájem ze strany zákazníků.

Podle expertů je poptávka po optických discích nové generace stále několikanásobně pod dřívějšími odhady. Mohou za to jednak technologické problémy s výrobou a vývojem přehrávačů HD obsahu, ale také obavy a nejistota uživatelů, pro něž je nelehké rozhodnout se pro ten či onen typ přístroje, jež jsou navzájem nekompatibilní.

Ke zmatku kolem pokročilých optických kotoučů přispívá rovněž fakt, že některé filmy vycházejí například pouze na Blu-ray nosiči a majitel HD DVD přehrávače si je není schopen spustit. To samé v bledě modrém platí i opačně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám