Hlavní obsah

Nejlevnější grafiky zmizí z trhu, vytlačují je čipsety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grafické karty integrované přímo v čipsetu základní desky jsou doslova morem pro velmi levné vizuální akcelerátory. Podle analytiků tyto produkty s cenou pod 100 dolarů (asi 2500 korun) pomalu vymizí z trhu.

Článek

"Grafické karty integrované v čipových sadách pomalu ukrajují z tržního podílu karet do 100 dolarů," uvedla analytické společnost Jon Peddie Research s tím, že lidé, kteří hledají výkon, levný produkt s malou výpočetní silou nekoupí a ti druzí, kteří jej nepotřebují, jsou s integrovaným jádrem naprosto spokojeni.

Podle statistiků si v sopučasnosti na největší výdělky přijdou prodejci a výrobci grafických karet, jejichž výkony spadají do kategorie "performance", tedy do vyšší střední třídy.

Období: poslední kvartál 2006
Výkonnostní třídaValueMainstreamPerformanceEnthusiastPracovní stanice
Průměrná cena (v dolarech)80,8130245,15420413
Výnos (v mil. dolarů)1436173295186288
Počet prodaných kusů (v mil.)1,7724,7413,440,440,67
Zdroj: Jon Peddie Research

V loňském posledním kvartálu se těchto grafik prodalo asi 13,4 miliónu kusů s výnosy kolem 3,29 miliard dolarů. Na druhém místě se z hlediska počtu prodaných kusů a výnosů umístily grafické karty ze střední třídy (mainstream). Uživatelé jich ve stejném období nakoupili přibližně 4,8 miliónů kusů, výrobci si díky nim přišli na 614,2 miliónu dolarů.

Na grafických kartách, které jsou určeny pro technologické nadšence a fajnšmekry, se vydělat příliš nedá. Těchto produktů se loni ve čtvrtém kvartále prodalo asi 443 000 kusů s celkovými výnosy ve výši 186 miliónů dolarů. Ještě méně vydělali producenti na nejlevnějších grafikách - prodali jich sice 1,77 miliónu kusů, tedy třikrát více než nejvýkonnějších GPU, avšak výnosy činily pouze 143 miliónů dolarů.

Analytici se shodují, že trh s grafickými kartami přestane být v nedaleké budoucnosti výdělečný. Mohou se na něm udržet pouze silní hráči - například výrobce mikroprocesorů AMD, který loni koupil ATI Technologies [celá zpráva] či Intel, který již dlouho prodává čipsety s integrovanými grafickými jádry a rovněž připravuje vlastní diskrétní produkty [celá zpráva].

Nvidia, nynější producent nejvýkonnější karty pro osobní počítače z rodiny GeForce 8800 [celá zpráva], si bude muset najít i jiné zdroje příjmu než pouze z trhu s grafikými jádry, shodují se analytici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám