Hlavní obsah

Hráči se radují, král grafických karet od AMD přichází

Nejnovější grafická karta s kódovým názvem ATI R600 se měla na trhu objevit již koncem minulého roku. Novinka kompatibilní s rozhraním DirectX 10 se však o několik měsíců zpozdila - na vině však nemají být problémy s výrobou, ale údajné rozhodnutí Advanced Micro Devices o uvedení tohoto ultra-výkonného modelu spolu se "slabším" doprovodem.

Článek

Jádro ATI R600 je mezi počítačovými nadšenci poměrně známým a dlouho očekávaným produktem. Samotná karta se má měřit vůbec s nejvýkonnějším grafickým dílem NVIDIE - GeForce 8800 GTX. [celá zpráva]

"R600 bude na trhu ve druhém kvartále. Důvod, proč jsme odložili její start, spočívá v tom, že jsme chtěli mít kompletní rodinu grafických karet připravených pro rozhraní DirectX 10," uvedl pro server Hardwarezone.com Henri Richard, výkonný viceprezident AMD.

Na AMD, které ne a ne ve slíbeném termínu uvést R600, se sypaly celé hory stížností od nedočkavých zákazníků.

"Ale my neměli a nemáme žádný problém s výrobou jádra," ohradil se Richard s dodatkem, že "ji (kartu) můžeme dodávat již dnes. Ale pokud se zamyslíte nad současným trhem, pak uvidíte, že velké obchody se budou dělat až s jádry RV610 a RV630 (RV610 a 630 jsou levnějšími a méně výkonnými variantami původní R600), proto chceme uvést celou rodinu produktů pohromadě."

Neoficiální specifikace R600 z poloviny loňského roku
64 4-Way SIMD Unified Shaders, 128 Shader Operations/Cycle
32 texture mapping units, 16 raster operation units
512-bit paměťová sběrnice
150W - 230W vyzářený výkon

Cena nových grafických karet s jádrem R600 nebyla dosud zveřejněna. Odhadovat však můžeme, že v době svého příchodu na trh, který by se mohl odehrát již za několik týdnů, nebudou R600 stát více než jejich hlavní konkurence, tedy produkty GeForce 8800 GTX. Ty se v současné době prodávají kolem 18 500 korun s daní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám