Hlavní obsah

Filmy na Blu-ray vypadají lépe než na HD DVD

Novinky, adr

Zdá se, že formát HD DVD dostal od japonské Sony nový hřebík do rakve. Podle nejnovějších informací se totiž Sony chystá plně využít výhodu, kterou Blu-ray kotouče nad HD DVD médii mají - větší kapacitu a tím pádem také více prostoru pro "kvalitnější" data.

Článek

Jak známo, oba formáty HD DVD a Blu-ray pracují s téměř totožnými charakteristikami. Například podporují skoro na chlup stejné audio a video kodeky - proto by měly také nabídnout zhola stejnou obrazovou a zvukovou kvalitu.

Pokud však porovnáme dvouvrstvý HD DVD kotouč s kapacitou 30 GB a rovněž dvouvrstvý Blu-ray disk, který pojme 50 GB, výhoda BD (Blu-ray Disc) médií vyplave jasně na povrch. Oněch 20 GB, o něž je BD větší než HD DVD skýtá možnost nahrát na tento moderní kotouč multimediální záznam o kvalitě vyšší než na konkurenční HD DVD placku.

Deník VideoBusiness.com tvrdí, že Sony si tuto přednost zcela jasně uvědomuje a bude ze všech sil trvat na uvádění titulů právě na dvouvrstvých 50 GB discích.

Jednou z prvních vlaštovek je záznam koncertu kapely Nine Ich Nails o vysoké kvalitě, který vyšel jak na HD DVD tak na BD kotoučích. "Technicky řečeno kvalita videa na Blu-ray disku je o něco vyšší než na HD DVD," uvedli NIN na svém webu.

Skupina však dodala, že rozdílu si uživatel povšimne pouze, pokud "má vytrénované oči a scénu pozoruje na špičkovém Full HD (televize s rozlišením 1920 x 1080 bodů) monitoru."

První Blu-ray přehrávače dodá Sony do ČR oficiálně v červnu. V zahraničí jsou tyto přistroje prodávány za 999 dolarů, tedy za 23 000 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám