Hlavní obsah

Technologie webkamerek pokročila: už mají 2Mpix senzory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Webovou kameru s dvoumegapixelovým senzorem, objektivem se skleněnými čočkami a duálním mikrofonem představila společnost Creative. S novými webkamerami přišla i společnost Logitech. Její modely sice nejsou vybaveny takto kvalitními senzory jako zástupci od Creative, snaží se však zaujmout například technologiemi, které potlačují okolní hluk nebo vylepšují obraz ve špatných světelných podmínkách.

Článek

Webkamera s plným jménem "Live! Cam Optia AF" od firmy Creative je vybavena autofokusem a dvoumegapixelovým CMOS senzorem. Kamera má černý lesklý design, její objektiv je sestaven z několika skleněných segmentů.

Autofokus zajišťuje ostrý obraz mluvčího. Ve spojení s kvalitním víceprvkovým objektivem se skleněnými čočkami by měla kamera podat i poměrně věrný obraz snímané scény během online chatování. CMOS senzor s vysokým rozlišením pak umožňuje snímat video v rozlišeních až do 1600 x 1200.

Kamera dostala do vínku také systém duálních mikrofonů s technologií Live! Audio, která by měla filtrovat zvuk od rušivých šumů pozadí. Systém doprovází technologie Live! View pro optimalizovaný osvit, vyvážení barev a snímkování.

Kameru lze naklánět horizontálně až o 270°. Při přetočení vzad se obraz automaticky převrátí do správné polohy. Cena pro český trh zatím nebyla stanovena, v zahraničí se však kamera prodává za 160 dolarů (asi 3700 korun).

Ani Logitech nespí, 2Mpix webkameru však nemá

Logitech se snaží zaujmout hned dvěma novými webkamerami, které jsou určené pro notebooky. Jedná se o modely QuickCam Deluxe for Notebooks a Logitech QuickCam for Notebooks.

Oba zástupci nabízejí rozšířené technologie RightSound pro potlačení hluku a RightLight, jež zlepšuje obraz i v místnosti s nedostatečným osvětlením. Kamery pracují s rozlišením 1,3 megapixelu.

Model QuickCam Deluxe for Notebooks je navíc vybaven skleněným objektivem, který má přinést uživatelům kvalitnější obraz.

Obě webové kamery spolupracují s aplikacemi pro posílání okamžitých video zpráv, jako jsou Skype, Windows Live Messenger, Yahoo! Messenger a AIM. 

Logitech nabízí QuickCam Deluxe for Notebooks za necelých 1800 korun s DPH. Nižší model pak za přibližně 1300 Kč s daní. Cenově je na tom tedy Logitech ve srovnání s Creative lépe, technologicky však zaostává.

Hlavní parametry Live! Cam Optia AF

  • 2Mpix (1600 x 1200) CMOS senzor s autofokusem
  • Objektiv z více elementů pro lepší obraz
  • Duální mikrofony
  • Technologie Live! Audio pro lepší kvalitu zvuku a Live! View pro optimalizovaný osvit, vyvážení barev a snímkování
  • Funkce Smart Face Tracking sleduje obličej mluvícího a udržuje jej ve středu obrazu
  • Zařízení třídy USB

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám