Hlavní obsah

Hybridní disky pro osobní počítače poprvé na scéně

Jihokorejský Samsung s lehkostí sobě vlastní zaplňuje stránky počítačových magazínů. Firma totiž uvedla na trh první hybridní pevný disk, tedy systém, jenž kromě klasických rotujících částí obsahuje i velkou flash paměť.

Článek

Nové hybridní disky vyrábí Samsung v edici M80. Mezi její zástupce patří 80 GB, 120 GB a 160 GB záznamová média.

Samsungovy M80 jsou plně kompatibilní s operačním systémem Windows Vista. To znamená, že systém bude moci využít obsaženou flash paměť v disku v kapacitách 128 MB a 256 MB a díky tomu startovat i spouštět některé aplikace mnohem rychleji. Samsung hovoří až o 50 % zrychlení startování programů.

Flash paměť má také přispět k významným energetickým úsporám. Série disků M80 má totiž odebírat o 70 - 90 procent méně energie než klasické harddisky.

Ovšem věci nemusí být tak růžové, jak je líčí vedení Samsungu. Například interní testy expertů z Lenova (mamutí čínská společnost, která zakoupila počítačovou divizi IBM) tak velké energetické úspory neprokázaly.

Inženýři Lenova spíše doporučují vyhnout se první generaci hybridních disků a spíše koupit více operační paměti (významně zrychlí start některých programů) nebo investovat do rychlejších harddisků. Druhá generace hybridů by už měla být podle Lenova v pořádku.

Pod přípravou hybridních disků jsou podepsány společnosti Fujitsu, Hitachi, Samsung, Seagate a Toshiba. Firmy doufají, že se disky s masivní flash pamětí budou na světové trhu s HDD podílet v roce 2010 pětatřiceti procenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám