Hlavní obsah

AMD uvedla čipset s vestavěnou grafikou a podporou HD videa

Od středy se trhem toulá čipová sada společnosti AMD série 690. Velmi příjemnou věcí je, že logika obsahuje integrované grafické jádro s podporou rozhraní DirectX 9.0c s podporou prostředí Aero, zná technologie HDCP (high-bandwidth digital copyright protection) a HDMI (high definition multimedia interface). Kdo tedy staví levné "Windows Vista Ready" PC, má před sebou v tomto čipsetu velmi vhodného kandidáta ke koupi.

Článek

Základní desky s čipsety 690 jsou výsledkem těsné spolupráce bývalé společnosti ATI Technologies a Advanced Micro Devices, které loni ATI koupilo.

Logika AMD 690 byla dříve známa jako ATI RS690G. V současnosti je dostupná jako AMD 690G (podporuje HDMI a HDCP technologie) a jako AMD 690V (bez podpory HDCP A HDMI).

Pokud bude tedy základní deska s logikou AMD 690G s paticí AM2 osazena výkonnými čipy AMD Athlon 64 X2 a Blu-ray či HD DVD mechanikou, nebude mít její vlastník žádný problém s přehráním optických disků nové generace.

Pokud se na chvíli zastavíme u integrované grafické karty, zjistíme, že se jedná o jádro X1250 s kmitočtem 400 MHz, s podporou DirectX 9.0c, s plnou podporou Windows Aero.

Čip spolupracuje se dvěma obrazovými řadiči, které umožňují připojit DVI/HDMI zařízení, TV a D-sub (například CRT monitor).

Nepsaným standardem je podpora Serial ATA a Paralel ATA řadičů, deseti USB 2.0 portů, PCI Express 4x a PCI slotu, 7.1 kanálového zvuku (Azalia), apod.

Cena nových základních desek založených na uvedených čipsetech by se měla pohybovat kolem 80 dolarů, tj. kolem 2200 korun. Podle AMD jsou obě čipové sady použitelné jak ve stolních tak přenosných počítačích díky malé spotřebě elektrické energie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám