Hlavní obsah

AMD snižovalo ceny mikročipů, někdy téměř o polovinu

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobce mikroprocesorů a grafických karet Advanced Micro Devices opět snižoval ceny počítačových čipů. Stalo se tak již podruhé během čtyř týdnů. V některých případech ceny klesly o 45 procent.

Článek

Podle analytiků je opětovné snížení cen dílem tlaku ze strany konkurenčních čipů série Intel Core 2 Duo a rovněž nižší poptávkou po procesorech, která je typická pro první kvartál v roce.

Snížení cen se uskutečnilo v rozmezí od tří do pětačtyřiceti procent. AMD se ze všech sil snaží uspět na poli dvoujádrových mikroprocesorů, které společnost prodává pod nálepkou Athlon 64 X2. To je důvodem, proč firma přistoupila k poměrně výrazným slevám, které zasáhly i nejvýkonnější dualcore čipy.

Například model Athlon 64 X2 5600+ začala společnost nabízet za 326 dolarů (cena za jednotku platí v případě odběru tisíce kusů), tedy za cenu o 35 procent nižší. O něco málo výkonnější dvoujádro s ratingem 5400+ se prodává už za 267 dolarů. Cena poklesla o neuvěřitelných 45 procent.

Společnost se ke snížení cen obvykle nevyjadřuje. Analytici se však domnívají, že firma přikročila k výrazným slevám také díky uvedení novinky - Athlonu 64 X2 6000+, který je nabízen za 500 dolarů.

Podle výrobců základních desek, které vyzpovídal server DigiTimes, se AMD snaží využít poptávky po nových osobních počítačích, kterou vyvolal operační systém Windows Vista. Průmyslníci si však nejsou jisti, zda AMD dokáže plně pokrýt zvýšenou poptávku po mikroprocesorech. Pokud se to firmě podaří, pak dostane příležitost alespoň částečně odebrat Intelu podíl na trhu s čipy, soudí výrobci motherboardů.

Reklama

Výběr článků

Načítám