Hlavní obsah

AMD má první vzorek 45 nanometrového čipu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý největší výrobce mikroprocesorů Advanced Micro Devices údajně vlastní první vzorek čipu vyrobeného 45 nanometrovým procesem. Počátkem týdne to uvedl šéf výroby v AMD Dougals Grose.

Článek

Nový výrobní proces, který použila AMD, však ještě nezahrnuje inovace, jež AMD vyvinula společně s IBM. Jedná se například o implementaci "high-k dielektrika", tedy izolátor, který již ve svých 45 nm čipech používá konkurenční Intel. [celá zpráva]

Advanced Micro Devices zahajuje přechod k 45 nanometrům poměrně brzy po spuštění komerční fáze 65 nanometrového postupu. Čipy vyrobené touto technologií začaly sjíždět z linek AMD již loni v prosinci. 45 nm je novým cílem AMD, dodal Douglas.

"65 nm je nečím jako starou čapkou. Zaměřujeme se na 45 nm. První 45 nm produkty uvedeme snad už ve druhém kvartálu příštího roku, plná produkce najede ve druhém pololetí," uvedl Grose pro agenturu Reuters.

Tranzistory vyrobené 65 nm technologií jsou přibližně 1300x tenčí než lidský vlas. Při přechodu na ještě menší, tj. modernější výrobní technologie, však bojují tvůrci čipů s velkými úniky elektrické energie a jsou nuceni vyvíjet a pracovat s novými materiály.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám