Hlavní obsah

Hardware 4/2007: MP3 třikrát jinak - Apple, Creative, Soledo

Novinky, Marek Schäferling

Výrobců MP3 přehrávačů je na trhu tolik, že není v lidských sílách je všechny zmapovat a porovnat. Co ale můžeme udělat je srovnat přehrávače firmy se zvučným jménem s výrobkem téměř neznámým. Mohli bychom se potom dozvědět, zda je lepší dát přednost značce nebo dravému mládí.

Článek

Do testu jsme přizvali tři zdánlivě naprosto odlišné výrobky. Asi nejznámější je Apple iPod shuffle, který se honosí titulem nejmenší MP3 přehrávač na světě a je z nabídky Applu nejdostupnější. Zlatý střed zaujímá Creative ZEN Nano Plus, zástupce známého výrobce audiotechniky pro PC. Třetím do party je Soledo MP4, levný multimediální přehrávač s podporou přehrávání videa.

Apple iPod shuffle

O titulu nejmenší [celá zpráva] by se sice dalo u nové generace nejmenšího jablíčka polemizovat, ale to nikterak nesnižuje jeho výjimečnost, která se opírá především o Applovský minimalistický design s maximálním důrazem na funkčnost. Shuffle je taktéž jedním z mála přehrávačů, které nemají žádný displej. Chybí mu proto některá uživatelská nastavení, jako je prodleva před vypnutím apod.

Pro komunikaci s uživatelem slouží indikátor LED mající v repertoáru tři barvy. Těmi dává najevo svůj stav (přehrávání, úroveň baterie, zamknutí kláves) a také případný problém, kdy je potřeba přepsat firmware.

Ovládacích tlačítek také není příliš mnoho a shodují se s předchozí generací. Najdeme zde zapínání ON/OFF, přepínání mezi náhodným výběrem skladby (shuffle) a klasickým přehráváním. Posledním prvkem je klasické kolečko pro úpravu hlasitosti, přeskakování mezi písněmi a zastavením/spuštěním přehrávání.

Pokud podržíte tlačítko přehrávání déle než 3 sekundy, dojde k uzamčení ostatních tlačítek - funkce HOLD. V případě zamrznutí iPodu je možné jej resetovat podržením zapínacího tlačítka. Je tedy vidět, že přestože funkcemi neoplývá, to nejdůležitější zde najdeme. A to byl také záměr výrobce.

Dodávaná sluchátka rozhodně nejsou předimenzovaná, a pokud je nevyměníte za lepší, budou slabým místem v produkci ony.

Pro synchronizaci s počítačem je nutné použít jednak dodávanou kolébku s USB portem a samozřejmě také software iTunes. Shuffle má totiž jediný konektor - 3,5mm jack. Tím se synchronizují data a dokonce i dobíjí vestavěná baterie. Řešení je to jistě originální, ale také trošku iritující. Když chcete někde na Shuffle nahrát hudbu, musíte s sebou mít i kolébku.

S cenou těsně pod třemi tisíci (s DPH) je iPod shuffle kategorie sama pro sebe. Jedno giga paměti a deset hodin hudby na jedno nabití lze pořídit mnohem levněji. Nikdo jiný však nenabízí tak krásný kabátek a šikovný kolíček jako právě Apple. Určitě nebudu přehánět, když napíšu, že je to nejkontroverznější přehrávač široko daleko.

Creative ZEN Nano Plus

Ono magické Plus v názvu značí, že přehrávač zvládne kromě obligátních souborů MP3 a WMA ještě něco navíc. Tím bonusem je FM tuner, který umí samozřejmě uložit manuálně nebo automaticky vyhledané stanice. Přehrávač je možné díky mikrofonu použít i jako záznamník zvuku.

Zen Nano připomíná spíš větší zapalovač, a i když je oproti iPodu shuffle o dost tělnatější, pořád je možné jej umístit do kapsičky pro zapalovač u kalhot.

Jeho zásadní výhodou je použití AAA baterie (mikrotužková). Je tak možné mít vždy po ruce náhradní pro případ ztroskotání. Výrobce udává maximální výdrž na jeden článek 18 hodin, ale v reálu se přiblížíte čtrnácti.

Ovládání je řešeno přes tři tlačítka (Play/Pause, Volume +/-) a jeden výkyvný ovladač alias jogdial. Jím se ovládá veškeré nastavení přehrávače stejně jako posun mezi písničkami a adresáři. Když si na něj zvyknete, a jde to velmi snadno, pro běžné úkony nebudete displej vůbec potřebovat.

Displej u ZENu je maličký třířádkový s modrým podsvícením. Creative na něj však vtěsnal vše potřebné, takže se dozvíte o stavu baterie, času přehrávání, názvu písničky (z ID3 nebo názvu souboru). U dřívějších verzí při aktivovaném podsvícení bylo slyšet vysokofrekvenční pískání. To bohudík odpadlo, a tak i netopýří uši budou spokojeny.

Co se týče možnosti nastavení, je toho zde opravdu hodně. Za zmínku stojí uživatelsky nastavitelný pětipásmový ekvalizér, otočení displeje pro pravou/levou ruku, úroveň jasu a nahrávání z rádia. Hledal jsem proto spíš něco, co by chybělo. Jediným nedostatkem je tak softwarové, nikoliv hardwarové, uzamykání tlačítek. Musíte se zkrátka proklikat přes menu.

Zvukově nemohu ZENu prakticky nic vytknout, a to ani při použití studiových sluchátek Beyerdinamic DT880 s vysokou impedancí. Jen při velmi vysoké hlasitost dochází k útlumu basů, ale to je problém všech malinkých zesilovačů.

Zkoušený Zen Nano Plus pocházel navíc ze série "Rock Podvraťáků", a tak jsme v jeho útrobách našli malý filmový bonus v podobě kartiček s vlastnoručními podpisy herců. Nebojte, neplatí se za to ani koruna navíc, takže pokud zrovna neholdujete českým filmům podobného ražení, nemusíte hned ZEN zavrhovat. A pokud chováte k "podvraťákům" sympatie, je to určitě milé překvapení.

Před zhodnocením ještě musím přihlédnout k ceně, která činí za 512 MB verzi rozumných 1400 Kč včetně DPH, 1 GB verze pak ještě o 500Kč více. Pokud jsem o kvalitách přehrávače doposud někde pochyboval, cena vše definitivně udobřila. Stejně kvalitní MP3ka se za takový obnos hledá jen velmi ztěžka.

Soledo MP4

Značka Soledo se u nás v republice prodává přibližně deset měsíců, a patří tak mezi ty prakticky neznámé. Lákadlem Soleda je samozřejmě nízká cena, především ve vztahu k nabízeným vlastnostem přehrávače.

Model MP4 umí totiž kromě přehrávání hudby také chytit krátkovlnné rozhlasové vysílání, zobrazit fotografii nebo přehrát video. Tím ale výčet ještě nekončí. Bonusem je schopnost čtení elektronických knih (E-books), hlasový záznamník a možnost zahrát si při dlouhé chvíli "Russia Block", což není nic jiného než starý dobrý Tetris.

Po několika hodinách strávených nad přehrávačem jsme začali mít obavy, zda o něm napíšeme vůbec něco pozitivního. Nakonec jsme přišli celkem na tři body: 1) Přehrávač umí produkovat opravdu kvalitní zvuk, až nás to zaskočilo. 2) Dodávané pecky mají neobvykle kvalitní přednes. 3) S přehrávačem dostanete i konvertor z 230V na 5V USB, aby bylo možné nabíjet interní akumulátor i bez počítače. To je však naprosto vše.

Všechno ostatní není buď dotažené do konce, je špatně zpracované nebo je přímo katastrofální. Displej je sice grafický barevný, ale dívat se na něj činí spíš utrpení. Barvy jsou naprosto "mimo" (fotografie, video), velké kostičky jsou vidět i z půl metru a regulace jasu je spíš jen na okrasu.

V podobném duchu se nese i software a ovládací prvky. Menu sice umožňuje nastavit několik jazykových mutací včetně češtiny, ale v "pasivním módu" je tak špatně udělané, že se text kvůli nízkému kontrastu nedá číst. V aktivním módu jsou zase popisky pouze anglické. Po zapnutí se vždy ocitnete v základním menu místo poslední destinace.

Ale asi nejhorší byla tlačítka. Na čelní straně se nacházejí zapuštěné ovladače hlasitosti a posunu vpřed/vzad. Ta jdou ale velmi špatně zmáčknout a kvůli plochému povrchu se navíc nedají popaměti téměř nají. A to že je musíte použít vždy při navigaci v menu je čirá zoufalost. Poslední kapkou je, že přehrávač musíte při manipulaci vždy držet oběma rukama.

Soledo MP4 lze v 512 MB verzi pořídit za přibližně 1 500 Kč s DPH a 1GB verzi za 2 000 Kč. Vzhledem k nevalné kvalitě zpracování (přehrávače, softwaru, sluchátek) se nemohu odvážit někomu tento výrobek doporučit. I iPod shuffle s minimem funkcí nabízí mnohem příjemnější ovládání a užitnou hodnotu než tento multifunkční nedodělek.

Zkušenosti vyzrálých nebo agresivita mládí?

Ve vztahu k dnešnímu testu tří různých MP3 přehrávačů vyhrála jednoznačně zkušenost. Zatímco u Applu jde spíš o extravaganci, Creative se svým letitým designem dotaženým téměř k dokonalosti přesvědčil. Hledáte-li tedy kvalitní MP3 přehrávač za rozumné peníze, vsaďte raději na jistotu. Můžete tak ušetřit víc, než se na první pohled může zdát.

Produkty Creative Zen Nano Plus a Soledo MP4 zapůjčil internetový obchod Alza.cz

Apple iPod shuffle

  • Rozměry: 41,2 x 27,3 x 10,5 mm
  • Hmotnost: 15,5g
  • Baterie: vestavěná
  • Doba hraní: až 12 hodin
  • Podporované formáty:AAC, MP3, M4A, M4B, M4P, WaV, AIFF
  • Konektivita: USB
  • Cena(1GB): 2 900 Kč s DPH

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám