Hlavní obsah

Čtyřjádrový čip AMD má být o 40 % rychlejší než konkurence

Novinky, adr

Po několika letech, kdy Intel zhluboka dýchal technologický prach, který zůstával za Advanced Micro Devices, se situace obrátila. AMD dostala skrze novou architekturu Intelu, jejímž vrcholem je serverový čtyřjádrový Xeon 5300, mohutný políček a od té doby je opět ona v technologickém závěsu. Odpovědí firmy má být čtyřjádrový čip "Barcelona".

Článek

O tom, že "Barcelona" zvítězí alespoň výkonově nad "Clowertonem", jsou zástupci společnosti Advanced Micro Devices skálopevně přesvědčeni. Barcelona je kódové jméno nového čtyřjádrového mikročipu z dílny AMD, Clovertown je synonymem pro serverový čtyřjádrový Intel Xeon 5300. [celá zpráva]

Barcelona se objeví zhruba v polovině tohoto roku, potvrdil viceprezident AMD Randy Allen. Podle něj bude tento čip výrazně rychlejší než srovnatelné produkty s jádrem Clovertown.

Barcelona přichází, dualcore se třesou

"Očekáváme, že v mnoha pracovních úlohách překoná Barcelona konkurenční Clovertown o 40 procent," dodal Allen. V operacích s plovoucí čárkou bude čtyřjádrový čip od AMD rychlejší 3,6x než současné dvoujádrové Opterony, tvrdí Allen.

Bití se do prsou ještě před uvedením samotného produktu na trh není strategií vyjímečnou pro AMD. Stejně se chová také konkurence (například starší jádro Woodcrest 5100 [celá zpráva] mělo podle Intelu překonat srovnatelný produkt AMD o 40 %). Na chlup stejně jednají také výrobci grafických čipů, kteří se jeden před druhým vytahují čísly z čistě teoretických benchmarků.

Sun upustil od exkluzivity s AMD

O tom, že AMD pomalu ztrácí půdu pod nohama z důvodu silné konkurence, svědčí také nedávné oznámení společnosti Sun Microsystems, která se rozhodla instalovat do svých serverů také čipy Intelu. Dříve Sun pracoval exkluzivně s AMD.

V loňském třetím kvartálu podle analytiků společnosti Mercury Research Intel získal v serverové oblasti zpět tržní podíl, o který jej připravila AMD. Výsledky za 4. kvartál ještě nejsou dostupné, avšak AMD již varovala, že toto období pro ni neskončí příliš dobře. [celá zpráva]   

AMD nazývá jádro Barcelona jako "jednolité" nebo "nativní". Jedná se totiž o jediný čip se čtyřmi jádry. Intelův Clowertown je složen z páru dvoujader, které jsou zapouzdřeny do jednoho obalu.

Architektura Barcelony je odlišná

Architektura Barcelony se výrazně liší od dřívější generace čipů AMD:

  • Je prvním čipem AMD, který má vestavěnu cache třetí úrovně, každé jádro má vlastní 64 KB L1 "data" cache, 64 KB L1 "instruction" cache a 512 KB L2 cache, čtyři jádra sdílí společnou 2 MB cache třetí úrovně
  • Změny v Barceloně jsou největší od roku 2003, kdy společnost opustila čistě 32bitovou architekturu a začala se věnovat 64bitové. Ve srovnání s přechodem Intelu od architektury NetBurst k Core jsou naše změny přibližně poloviční, uvedl Allen.
  • Čtyřjádro mnohem lépe pracuje v operacích s plovoucí čárkou, jádro Barcelona je v těchto výpočtech na stejné frekvenci 1,8x rychlejší než Opteron, čtyřjádro je pak podle Allena 3,6x hbitější.
  • Kmitočet čipů Barcelona zatím nebyl zveřejněn. Budou však z hlediska frekvence pomalejší než současná dvoujádra, dodal Allen s tím, že to však neznamená, že by měla být čtyřjádra méně výkonná. Právě naopak. Barcelona bude vyráběna 65nanometrovým procesem.

Analytici však připomínají, že se zákazníci nestarají o to, zda jsou čipy monolitické či ne. Mnohem více je zajímá jejich výkon a cena.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám