Hlavní obsah

Apple odpovídá na volání, představil telefon iPhone

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN FRANCISCO

Firma Apple v úterý představila netrpělivě očekávaný mobilní telefon iPhone. Přístroj má tradičně elegantní a novátorský design. Je vybaven dotykovým displejem, dvoumegapixelovým fotoaparátem, Wi-Fi a spoustou aplikací běžících na operačním systému Mac OS X. Model s vnitřní pamětí 4 GB má podle šéfa Applu Steva Jobse stát 499 dolarů, o sto dolarů dráž bude k mání telefon s 8 GB.

Článek

Jobs představil iPhone v úterý na předváděčce v San Franciscu. "Dnes vám představíme tři revoluční produkty," řekl Jobs. "Jedním je širokoúhlý iPod s dotykovým displejem, druhým je revoluční mobilní telefon. Třetím je průlomové internetové komunikační zařízení," napínal obecenstvo Jobs, aby dospěl k větě, kterou fanouškové firmy už roky netrpělivě očekávají. "Nejsou to tři různé věci, je to jedno zařízení a my mu říkáme iPhone," uzavřel Jobs.

Přístroj používá operační systém Mac OS X, který podle Jobse oplývá vším, co je třeba. Šéf Applu zdůraznil multitasking, řízení spotřeby energie, bezpečnost a množství aplikací.

Širokoúhlý iPod

iPhone má 3,5 palcový dotykový displej s rozlišením 160 dpi. V 11,6 milimetrů tlustém přístroji jsou senzory polohy a rychlosti pohybu, které umožňují automaticky přepínat mezi zobrazením na šířku a na výšku podle toho, v jaké pozici se právě iPhone nachází.

Specialitou, kterou během prezentace vyzdvihl Steve Jobs, je schopnost tzv. proximity senzoru určit vzdálenost přístroje od tváře. Pokud tedy iPhone například pracuje v režimu přehrávače hudby, po přiblížení k obličeji automaticky přehrávač pozastaví a přepne se do režimu mobilního telefonu.

Novinka zdědila po svém starším sourozenci iPodu všechny jeho klíčové vlastnosti, zejména možnost synchronizace s internetovým hudebním obchodem iTunes. Na spodní straně telefonu je konektor určený k zapojení do klasického iPod doku.

Telefon, komunikátor

"Chtěli jsme znovu vynalézt telefon," znělo Jobsovo heslo dne. Poznamenal, že na některých telefonech je neuvěřitelně složité provést hovor. Za důvod pro koupi nového produktu Applu proto považuje právě to, jak snadno na něm lze vyhledávat v kontaktech, třídit je podle četnosti použití nebo přidávat nově příchozí volání do konferenčního hovoru dvěma dotyky. iPhone lze synchronizovat s počítačem, ať už je to PC nebo Mac.

Na iPhonu lze zadávat text pomocí zobrazené klávesnice formátu QWERTY, která je podle Applu pohodlnější a efektivnější, než plastové klávesnice běžných smartphonů.

Kliknutím na obrázek jej zvětšíte.

Nový iPhone pracuje ve čtyřech frekvenčních pásmech, tedy 850, 900, 1800 i 1900 MHz, což jej činí použitelným nejen v USA, ale i v Evropě. Pro připojení na internet využívá technologií GPRS a EDGE, podpora 3G sítí se podle Jobse teprve chystá. Telefon ale myslí i na úsporu nákladů za přenesená data, a tak kdykoliv najde dostupné připojení přes Wi-Fi, automaticky se na něj přepne.

S okolím komunikuje také pomocí technologie Bluetooth 2.0.

Na trhu už je více iPhonů

Zatím není jasné, jak se vyvine možný známkoprávní spor o název iPhone. Ochrannou známku totiž vlastní společnost Cisco Systems, která před nedávnem uvedla na trh svůj vlastní produkt téhož jména. V tomto případě ale nejde o mobilní telefon, nýbrž o přístroj určený pro internetovou telefonii.

Svou představu o iPhonu realizovali také všehoschopní čínští plagiátoři. Těm se tentokrát ovšem podařilo "zkopírovat" produkt, jehož finální podoba jim nebyla známá, a podle toho to také dopadlo. Čínský no name iPhone má design iPodu i s charakteristickým kruhovým ovladačem, dotykový displej a dvoumegapixelový foťák. Na internetu ho čínský výrobce prodává za 142 dolarů.

Originální iPhone od Applu se nejdříve objeví na americkém trhu. Podle analytiků to bude až v červnu. Apple jej nabídne exkluzivně ve spolupráci s americkým telefonním operátorem Cingular Wireless. Zařízení údajně ještě neprošlo schvalovacím procesem. Společnost se prý bála jeho předčasného prozrazení. Americký komunikační úřad by tak měl iPhone poprvé prověřit až v těchto dnech.

Anketa

iPhone je tady. Čím vás nejvíce oslovuje?
Telefonními funkcemi
2,3 %
Přehrávačem hudby/videa
1,4 %
OS Mac OS X
3 %
Dotykovým rozhraním
4,9 %
Proximity senzorem
1,1 %
2Mpx kamerou
0,9 %
Vzhledem a stylem
4 %
Vším dohromady
26,3 %
Nezaujal mne
56,1 %
Celkem hlasovalo 4944 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Apple prodá první mobil iPhone v roce 2007

Novým produktem společnosti Apple se počátkem roku 2007 stane mobilní telefon iPhone. Podle serveru Thinksecret.com jej začne firma nabízet exkluzivně v sítích...

Výběr článků

Načítám