Hlavní obsah

HD DVD vypalovačka a kombinovaný HD DVD/Blu-ray systém přichází

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě tento měsíc uvede japonská Toshiba na trh vypalovačku HD DVD médií určenou osobním počítačům. Se svým želízkem do ohně přijde také LG - ukáže kombinovanou vypalovačku Blu-ray a HD DVD nosičů.

Článek

Jednotka Toshiba SD-H903A zvládá přehrávat a zapisovat na DVD nosiče 8x rychlostí pro DVD+-R, 4x pro DVD+-RW, 2.4x pro DVD+-R DL (dvouvrstvé disky).

Poradí si také s jedno- a dvouvrstvými HD DVD (čtení i zápis 1x), s HD DVD ROM disky (maximální rychlost čtení a zápisu je rovna 2.4x). Mechanika dokáže také číst a zapisovat rovněž na CD (24x CD-R a 16x CD-RW).

SD-H903A obsahuje 8 MB vyrovnávací paměť, zapojuje se přes moderní Serial ATA rozhraní.  

Toshiba představí novinku na výstavě Consumer Electronics Show (CES) 2007 v Las Vegas ve dnech od 8. do 11. ledna. První vzorky začne firma dodávat na trh ještě tento měsíc. Plná produkce je plánována na únor.

LG kombinuje

Stranou nezůstala firma LG Electronics, která se chystá uvést na trh vůbec první přehrávač na světě kompatibilní s high-definition disky dvou formátů. Systém tedy bude schopný přehrávat jak disky typu Blu-ray, tak formátu HD DVD.

Zařízení bude uvedeno do prodeje ve Spojených státech počátkem roku 2007. Podrobnosti budou sděleny během mezinárodní přehlídky spotřební elektroniky CES 2007.

Blu-ray vs HD-DVD

Blu-ray - 25GB v jedné vrstvě

Blu-ray disk dovoluje nahrát přes dvě hodiny HDTV záznamu nebo více než 13 hodin SDTV (rozlišení 720 x 483 bodů) vysílání na jediný 25GB disk. Plány výrobců počítají s médiem, které nabídne kapacitu 50GB. O formát se primárně stará japonská Sony.

HD-DVD - 15GB v jedné vrstvě

HD-DVD byl standardizován organizací DVD Forum. Umí uložit až 15GB do jedné vrstvy, 30GB do dvou. O jeho vývoj pečují společnosti NEC, Toshiba a Microsoft.

LG očekává, že tato technologie ukončí nepříjemnosti spojené se vzájemnou rivalitou mezi uživateli a výrobci různých typů high-definition disků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám