Hlavní obsah

Hardware 32/2006: Dvanáctka za hubičku, to je Amilo Pro V3205

Novinky, Marek Schäferling

Malé notebooky s displejem o úhlopříčce do 13 palců jsou opravdoví představitelé mobilních počítačů. Jejich ceny však dosud odradily nejednoho potenciálního kupce. To se však může změnit s novou řadou subnotebooků firmy Fujitsu Siemens. Tyto dvanáctipalcové modely nabízejí za cenu okolo 25 000 Kč stejné vybavení jako nejrozšířenější 15" modely.

Článek

Volba malého notebooku

Nejprodávanější laptopy mají displeje s úhlopříčkou 15" a tedy i rozměrnější tělo. Především dámy a slečny se takovým modelům brání, neboť včetně brašny a adaptéru se váha takového zavazadla vyšplhá k pěti kilogramům.

V případě notebooku Amilo Pro V3205 je však váha samotného počítače 1,8 kg, adaptér neváží více než 300 g a s brašnou se tak dostáváme na snesitelné 3 kg, které si můžete představit jako dvě plné 1,5l PET lahve.

Výhoda menšího stroje spočívá i ve větší pevnosti víka nad displejem a lepší skladnosti - vejde se většinou i do menších batohů či brašen, které již používáte. Nevýhoda je potom jemnější displej, který více namáhá zrak, a o něco málo menší klávesnice.

Amilo Pro - představení

Běžně uvádím cenu až v závěru, tentokrát však pravidlo poruším, neboť jinak nemohu. Amilo Pro V3205 se prodává za přibližně 24 500 Kč včetně daně, přičemž nabízí procesor Core Duo T2050 s pracovní frekvencí 1,6 GHz a 2MB L2 cache, 512 MB operační paměti DDR2, 80 GB pevný disk WiFi, Bluetooth a další prvky dnes již běžné výbavy.

Výbavou si tedy nezadá s většími kolegy z hlavního proudu, kterých je v této cenové relaci opravdu po málu. Naopak jsem měl problémy najít srovnatelnou "patnáctku", která by disponovala displejem s rozlišením 1280x800. S takovými prostředky jde o ideálního pomocníka ve věcech pracovních.

V ceně je dokonce zahrnut i operační systém MS Windows XP Home (Pro je o 1000Kč dražší), Nero 6 Express a dobře známý balíček aplikací společnosti Symantec - Norton Internet Security.

Vzhled hodný pozornosti

Černý notebook s lesklým víkem vypadá ve skutečnosti lépe než na fotografiích. Lesklý povrch má tradičně sklon chytat otisky, pokud s ním zrovna nepracujete v rukavičkách. Stříbrná lišta na čele a bocích společně se stříbrnými tlačítky touchpadu a ovládacích kláves jsou jediné rozptýlení v moři důstojné černoty.

Na čelní straně najdeme kromě kontrolních diod signalizace napájení, bezdrátového připojení a aktivity pevného disku také čtečku paměťových karet SD/MMC a malinké reproduktory.

To pravý bok skrývá většinu konektorů. Najdeme zde malý FireWire port (IEEE 1394), DVI-I konektor s možností redukce na klasický D-Sub konektor analogových monitorů, RJ11 výstup modemu, dva USB 2.0 porty a konektory sluchátek a mikrofonu.

Zdířka sluchátek si zaslouží zvláštní pozornost, neboť je v ní umístěna červená dioda ulehčující jeho nalezení po tmě.

Zezadu nalezneme třetí konektor USB rozhraní, S-video výstup pro připojení televize/videa a napájecí konektor. Zbylou plochu zabírá Li-ion baterie o kapacitě 4800mAh slibující vysokou výdrž.

Levá strana je využita téměř neuvěřitelně. Vešla se sem DVD vypalovačka, čtvrtý USB port, RJ45 konektor 100Mbit síťové karty, Express Card slot pro výměnné karty a zdířka zámku Kensington (proti odcizení). To bylo možné jen díky umístění Express Card slotu nad mechaniku DVD. Teoreticky tak můžete zažít problémy při zasunuté kartě a manipulací s optickou mechanikou, jinak to však možné opravdu nebylo. Místa je u 12" notebooku pomálu.

Klávesnice a touchpad

Klávesnice má po stranách vždy dva centimetry nevyužitého plastu, což jí činní dostatečně velkou pro pohodlné psaní. Kromě kláves šipek jsou všechny ostatní znaky a funkce dostatečně velké, aby nedocházelo k nechtěným překlepům. U kláves numerického zámku a zámku kapitálek je navíc umístěna vždy modrá dioda, jež indikuje aktivitu té které funkce. Hned tak víte, kde se stala chyba při psaní hesla.

Vpravo nad klávesnicí se krčí šest menších tlačítek. Bráno zprava, první je zapínání, druhé slouží k zapnutí webového prohlížeče, třetí emailového klienta, čtvrtým spustíte Mediaplayer a pátým by se měl regulovat ventilátor, ovšem manuál v tomto ohledu mlčí a počítač taktéž.  Poslední slouží k zapínání/vypínání bezdrátových prvků notebooku. Najednou jím zapnete a vypnete WiFi a Bluetooth přijímače v notebooku. Tady by bylo lepší, kdyby Fujitsu funkci rozprostřelo na dva ovladače.

Poměr stran touchpadu 16:9 odpovídá použitému LCD displeji. Nabízí ideální odezvu na dotyk a dvě tlačítka. Marně však budete hledat posuvník pro "scroll". Výrobce počítá, že uživatel bude používat myš a má pravdu. Neznám nikoho, kdo by si k notebooku nepořídil hlodavce.

Hardware

Již na začátku jsem avizoval, že procesorem je dvoujádrový Intel Core Duo pracující na frekvenci 1,6 GHz. Samozřejmostí je snižování jeho frekvence v závislosti na vytížení a tím i snížení spotřeby.

Operační paměti DDR2 je v základu 512 MB. K dispozici je volně přístupný druhý slot, a tak nic nebrání případnému rozšíření. Podporovány jsou až dva GB paměti.

Pro uložení dat se nabízí 80GB pevný disk (Fujitsu) s 5400 ot/min. Výkonnostně rozhodně nepřekvapí, neboť průměrná rychlost čtení 20MB/s dnes nepatří k nejvyšším, avšak není ani nejhorší.

Nikoho snad nepřekvapí, že přítomné grafické jádro Intel GMA950 integrované v čipové sadě základní desky není určeno pro hraní her, ale práci nebo film. Jádro sice podporuje rozhraní DirectX 9, ale v 3DMarku 2006 jsem mu naměřil 99bodů, a tak po práci žádné kybernetické koláče nebudou.

Optická mechanika značky LG podporuje zápis jak na CD, tak i na DVD. Z DVD formátů zvládá bez problémů DVD+R/RW a DVD-R/RW a to včetně dvouvrstvých mutací. Podpora DVD-RAM není ani u čtení natož při zápisu. Nero Info Tool se mě snažilo ještě přesvědčit, že v ní mohu i přehrávat Blu-Ray disky a dokonce zapisovat, nicméně realita taková opravdu není.

Jako poslední se zmíním o WiFi bezdrátové síťové kartě. Na desce v PCI-E 1x slotu je instalována karta Intel Pro 3945ABG - nejnovější karta Intel s podporou pásem 2,4 a 5GHz. Integrovaná anténa mě trošku zklamala svou citlivostí.

Displej s lesklým povrchem

LCD s rozlišením 1280x800 se bude líbit všem lidem zvyklým na 17 a 19 palcová LCD na pracovním stole. Plocha je jen o malinko menší a pokud normálně děláte na sedmnáctce, nebude vám činit ani malá rozteč bodů (menší text).

Povrch displeje je opatřen lesklou fólií, která sice má zvýrazňovat barvy, ale odráží světlo. (I proto je notebook kompletně černý) Pozorovací úhly jsou v horizontálním směru velmi dobré. Ještě pod úlem 30° zůstává jas téměř nezměněn. Ve vertikálním směru při pohledu odspodu jas rychle klesá, kdežto shora ubývá kontrast.

Přes klávesnici je možné regulovat jas displeje v omezeném rozsahu. Uvítal bych ještě o něco nižší minimum pro noční práci. Při změně jasu nedochází ke ztrátě kontrastu a i barvy zůstávají stejné. Celkově lze displej hodnotit jako velmi podařený.

Postřehy z praxe

Ventilátor chladiče procesoru nemá plynulou regulaci.  Buď fouká (dva stupně), nebo nefouká. Ve výsledku to znamená, že při sledování DVD občas ventilátor sepne a jeho svist potom nepříjemně konkuruje slabším reproduktorům. Doporučuji proto používat sluchátka,

USB porty ze všech stran považuji za jednu z nejvtších předností konstrukce, stejn jako umístní konektorů zvukové karty po pravé stran. Celkov jsou všechny zdířky přesn tam, kde byste je hledali a kde nejmén překáží. Fujitsu by mohlo jít v tomto případ příkladem nejednomu výrobci.

Módní modré diody jsou v noci nepříjemně intenzivní, zejména potom čelní indikující zapnutí notebooku.

Výkon procesoru snad není třeba komentovat. Dvoujádrové Core Duo je i přes nižší frekvenci velký dříč, který je většinou limitován spíš ostatními komponenty jako je pevný disk a paměť. Zkoušel jsem na notebooku převod DVD do MPEG4 a těžký multitasking, a musím říct, že mnohé stolní počítače osazené jednojádrovým procesorem si o takových výsledcích mohou nechat jen zdát.

Výdrž

Jako poslední proberu výdrž notebooku na dodávanou 4800mAh baterii. Už samotná kapacita dává tušit, že Amilo vydží vcelku dlouho bez napájení ze sítě. Výrobce udává 3,5 hodiny a já to mohu s klidným svědomím potvrdit.

Při lehké práci jako je psaní textu, občasné zkopírování souboru a připojení přes BT k telefonu vydrželo V3205 3 hodiny 24 minut než úroveň baterie klesla na 9 % a notebook přešel do režimu spánku.

Při přehrávání DVD se baterie odporoučela po 2 hodinách a 12 minutách. To však stačilo, abych shlédl jeden kompletní film a to vše při maximálním jasu displeje a čtením z mechaniky. Při sledování filmu z pevného disku by se doba ještě o kus prodloužila.

Nabíjení na 100% kapacity po naprostém vybití (na 9 %) trvá následně rovné dvě hodiny. Poloviny kapacity je dosaženo již po prvních 35 minutách.

Závěr

Hledáte malý, lehký a dobře vybavený notebook, který se nezalekne ani náročnější práce? Fujitsu-Siemens Amilo Pro V3205 je za cenu pod 25 000 Kč bezkonkurenční zboží na trhu. I přes drobné chybičky jako je společné ovládání WiFi a BT nebo absence posuvníku na touchpadu přesvědčí v každém směru. Výkon, výdrž a mobilita zde nejsou jen prázdné pojmy.

Notebook zapůjčila společnost Czech Computer s.r.o.

Technické specifikace

  • Procesor: Intel Core Duo T2050 1,6GHz
  • RAM: 512MB DDR2 667MHz
  • Pevný disk: 80GB 5400ot/min
  • Grafická karta: Intel GMA950
  • Čipová sada: Intel i945PM Express
  • Síťové karty: Intel Wireless Pro 3945ABG, Intel 10/100
  • Bluetooth: ANO
  • Mechanika: DVD+-RW LG
  • Displej:  12", 1280x800 s lesklou úpravou
  • Konektory: 4x USB 2.0, FireWire (4PM), RJ11, RJ45, EXpress Card, Audio IN/OUT, DVI-I, S-Video, Kensingto lock
  • Rozměry: 24 x 299 x 220 mm
  • Váha: 1,8kg
  • Cena (cca): 24 500 Kč s DPH

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám