Hlavní obsah

List papíru uchová až 450 GB dat, tvrdí Ind

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysokoškolský student Sainul Abiden přišel s nápadem, kterak na listu papíru uchovat až 450 GB dat, uvedl ve druhé polovině listopadu deník Arab News. Papír je podle Abideena dokonce lepším médiem pro ukládání dat než nastupující média HD DVD a Blu-ray.

Článek

Uložit v budoucnu 450 GB dat na listu papíru je možné díky technologii "Rainbow", uvedl Abideen, který je jejím duchovním otcem.

Systém Rainbow neoperuje s binární soustavou, tedy s jedničkami a nulami jako současný počítačový svět. Rainbow pracuje s geometrickými tvary - čtverci a šestiúhelníky, jejichž vzory navíc doplňuje různými barvami a reprezentuje jimi tak data.

List papíru, na kterém jsou uložena data systémem Rainbow, může číst skenner a specializovaný software. Reportér deníku Arab News uvedl, že viděl přepsaných 450 stránek systémem Rainbow - toto množství dat se podle něj vešlo na čtverec papíru s plochou asi 26 centimetru čtverečných. Abideen rovněž ukázal stránku, na níž bylo uloženo video o délce 45 sekund.

Jednou z hlavních výhod Rainbow systému je levná výroba nosičů, které by uchovávaly data. Výrobní náklady na papír nebo jiná média, jenž by se stala zásobníky dat, jsou totiž mnohonásobě nižší než v případě polykarbonátových DVD, CD nebo moderních HD DVD či Blu-ray disků.

Abideen podle Arab News v současnosti pracuje na vývoji miniaturního Rainbow skenneru, který by mohl být součástí notebooku. Student plánuje posléze demonstrovat také Rainbow tiskárnu - tedy systém, který bude balíky dat skládat do podoby srozumitelné Rainbow skenneru.

Reklama

Výběr článků

Načítám