Hlavní obsah

Obrazovka s iluzí třetí dimenze je k vidění v ČR

Novinky, Ondřej Grym
PRAHA

Představte si obrazovku, která nabízí iluzi třetího rozměru. Jednu z nich s uhlopříčkou více než metr představila jihokorejská společnost LG již v říjnu v Soulu. Obdivovat ji mohli tamní návštěvníci metra. Od pátku je tento unikát k vidění také v Praze.

Článek

O displeji Flatron M4200D jsme informovali již před měsícem. [celá zpráva] Výrobek nabízí HD rozlišení 1920 x 1080 pixelů, světelnost 450 cd/m2, kontrast s hodnotou 1600:1 a dobu odezvy rovnou 8 ms.

Až sem jde stále o klasický LCD panel, kterých je na současném trhu nepřeberně. Obrazovka M4200D je však navíc pokryta vrstvou speciálních zrcadel, které přicházející obraz lámou do více směrů a pozorovateli tak nabízejí takřka dokonalou iluzi třetího rozměru.

Na plochý panel není nutné nahlížet přes speciální brýle, které by uživateli zprostředkovaly 3D dojem, například podobně jako v komplexech iMax. Naopak stačí zaujmout polohu přímo před panelem - od tří do deseti metrů a předměty ze scény, která se předtím z jiných úhlů jevila jako klasická 2D, najednou začínají před pozorovatelem vystupovat do popředí.

Neuchopitelný třetí rozměr

"Hloubka" obrazu je velmi subjektivní, předměty vystupují zhruba do vzdálenosti půl metru před obrazovku. Záleží však také na zvoleném videu, které pozorujete. U některých se zdá, že se části obrazu "skrývají" v panelu, u jiných "vylézají" před obrazovku. Velmi sugestivní je například demo různobarevné koule, jenž putuje z panelu přímo před pozorovatele, kde se rozletí na desítky kusů a její části volně rotují v prostoru.

Monitor s iluzí 3D prostoru je použitelný také pro běžná videa nebo datasheety. Podle zástupců LG však může u zobrazení velmi drobného písma nastat menší problém, který způsobují mikroskopická zrcadla v panelu, jenž se starají o tříštění procházejícího světla. Malé písmo proto může vypadat rozmazaně. Na prezentaci ale nicméně nic takového nebylo patrné, jak můžete posoudit z přiložených fotografií. 

Jak tvořit 3D obraz

M4200D potřebuje pro simulaci 3D prostoru speciálně natočenou scénu. Pracuje totiž s obrazem, který byl zaznamenán až z 25 různých úhlů. Vytvořit jej není až tak těžké - data lze pro monitor například renderovat přes 3D Studio Max nebo dodat přes stereo kameru či stereo fotoaparát.

Ovšem potíž spočívá v něčem jiném - aby bylo možné plynule přehrávat 3D scénu v HD rozlišení, je nutné posílat na monitor pořádný balík dat. Půlminutový 3D film si totiž zabere asi 3,5 GB diskového prostoru. Pro srovnání - 30s video by tak muselo být uloženo na sedmi CD nebo jednom DVD médiu.

LG toto řeší pomocí čtyř pevných disků o celkové kapacitě 300 GB, které jsou zapojeny v režimu RAID 0 a umístěny v LCD televizi. Harddisky navíc pracují dohromady - musí totiž dodávat monitoru masivních 100 MB dat za sekundu.

Žádný "pořádný" filmový či herní obsah pro M4200D ještě vytvořen není. Ovšem pokud bychom zašli do extrému a chtěli sledovat 1,5 hodinový 3D film v HD rozlišení, museli bychom pro něj zajistit prostor s kapacitou více než 600 GB. Toto dnes nenabídne žádné z médií nové generace - ani čtyřvrstvé dvoustranné Blu-ray médium (200 GB), nehledě na to, že by si BR systém neporadil s přenosem 100 MB dat ze vteřinu...  

3D monitor LG je k vidění v Paláci Flora

Pražský Palác Flora, konkrétně kavárna Cyber Cafe, bude M4200D hostit až do Vánoc. "Displej poté stáhneme a nebudeme zde vystavovat," uvedl zástupce českého zastoupení LG Radek Forman. 

Systém se spotřebou asi 400 Wattů se má prodávat za přibližně 300 000 korun. Mezi prvními zájemci, kteří jej použijí v ČR pro reklamní účely, jsou podle neověřených informací tabákové firmy Philip Morris a Marlboro. 3D cigarety a prostorové varovné nápisy tak teoreticky zaútočí na Čechy již příští rok na jaře. Možná i ranné 3D reklamy na spodní prádlo nebo hamburgery...  

Specifikace M4200D

  • Uhlopříčka: 107 cm
  • Rozlišení: 1920 x 1080 bodů (plné HD)
  • Svítivost: 450 cd
  • Kontrast: 1600:1
  • Doba odezvy: 8 ms
  • Hloubka 3D efektu. 50 cm
  • Optimální pozorovací vzdálenost: 3 - 10 metrů
  • Software: True3D Player
  • Integrovaný hardware: Intel Pentium M 1,8 GHz, 480 MB RAM, pevné disky - 4 x 75 GB, RAID 0
  • OS: Windows XP

Reklama

Související témata:

Související články

LG ukázala speciální 3D obrazovku

Společnost LG představila 42" plochý displej, který uživateli nabízí obraz s iluzí třetího rozměru. Kromě 42" macka (obrazovka s uhlopříčkou 106,7 centimetrů)...

Výběr článků

Načítám