Hlavní obsah

Poptávka po nejvýkonnější grafice současnosti GeForce 8800 je slabá

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájem uživatelů o nejvýkonnější grafické jádro současnosti pro osobní počítače GeForce 8800 je zatím slabý. Podle analytiků čeká trh na cenově výhodnější verze nové GeForce, které však nabídnou o něco menší výkon.

Článek

Nvidia GeForce 8800, která byla uvedena před pár týdny [celá zpráva], je aktuálně nejvýkonnějším grafickým železem na trhu. Konkurenční Radeon X1950 XTX ji svou výpočetní silou nesahá ani po kotníky.

To však neznamená, že by se Advanced Micro Devices, jenž je novým vlastníkem ATI Technologies, [celá zpráva] nesnažilo uvést srovnatelný produkt. Právě naopak, toto moderní jádro s kódovým názvem R600 se však na trh dostane o několik měsíců později.

Tchaj-wanští výrobci elektroniky shodně uvedli, že je poptávka po nových GeForce 8800 nižší než byla původní očekávání. Výrobci počítačových sestav se údajně ještě nerozhodli nasazovat novinku do svých produktů a to i přesto, že srovnatelného produktu není. Tyto komplice si měla Nvidia způsobit sama, některé z GeForce 8800 byly totiž vadné. [celá zpráva]

Webová stránka DigiTimes počátkem týdne avizovala, že se Nvidia chystá uvést další modely grafických jader s podporou rozhraní DirectX 10, na kterém je mimochodem postaven vizuální interface nových Windows Vista. [celá zpráva]

Má se jednat o produkty s kódovými názvy G84 a G86. Jejich první modely by se měly k tchaj-wanským výrobcům grafických karet dostat v průběhu ledna, nejpozději v polovině února příštího roku.

Grafická kartaGeForce 8800 GTXGeForce 8800 GTS
GPUGeForce 8800 GTXGeForce 8800 GTS
SběrnicePCI-ExpressPCI-Express
Kmitočet GPU/pamětí575/1800 MHz500/1600MHz
Velikost pamětí768 MB GDDR3640 MB GDDR3
Paměťová sběrnice384bit320bit
RAMDAC400MHz400MHz
Počet renderovacích potrubí12896

Jádro G80 dovolí herním vývojářům použít v aplikacích například kouřové efekty s vysokým rozlišením, věrně simulovat oheň, vodní hladinu, exploze a mnoho dalších prvků, které zvyšují věrnost herního prostředí.

Nejnovější GeForce podporují rozlišení scény až do rozlišení 2560 x 1600, nesou dva DVI konektory a HDTV interface.

Nové GeForce se již objevily v prodeji u mnoha společností, a to i v České republice. Jejich cena začíná kolem 13 000 Kč s DPH za GTS varianty, karty s přídomkem GTX jsou pak o zhruba čtyři tisícovky dražší.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám