Hlavní obsah

Cray uvede systém nabitý 30 000 dvoujádrovými čipy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobce superpočítačů Cray oznámil dostupnost produktu postaveného na platformě Rainier (Cray XT4), který může být osazen desítky tisítky tisíc dvoujádrových procesorů rodiny AMD Opteron.

Článek

Podle vyjádření společnosti je XT4 schopna dosáhnout špičkového výkonu na úrovni jednoho pentaflopu, tedy přibližně 1000 miliard operací v plovoucí čárce za sekundu.

Cray XT4 se skládá až ze 30 000 dvoujádrových mikročipů AMD Opteron, o jejichž vzájemnou komunikaci pečuje speciální čip Cray SeaStar2. Narozdíl od klasických clusterů, kde spolu procesory komunikují přes jedno komunikační rozhraní, je v systému Cray použita pro každý z čipů vlastní propojovací jednotka.

Cray XT4 je dostupný od poloviny listopadu. Společnost dodala, že je jeho architektura velmi variabilní a současná dvoujádra mohou být v budoucnu nahrazena jejich čtyřjádrovými ekvivalenty, na nichž v současnosti Advanced Micro Devices pracuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám