Hlavní obsah

Hardware 30/2006: S TomTom Go 910 vícekrát nezabloudíte

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste líní hledat v mapě a cestujete bez navigátora, který by pružně reagoval na změny v dopravě a spolehlivě vás vždy dovedl k cíli? Tak si pořiďte navigaci GPS. TomTom patří delší dobu ke špičce v oboru a vrcholný přenosný model Go 910 to jen potvrzuje.

Článek

Jdu po schodech do svého auta a během toho vyhledávám v navigačním zařízení TomTom Go 910 cíl své dnešní trasy - vesnici nedaleko České Lípy. Před chvílí mi volal kamarád a stěžoval si, že před Mělníkem je "pěkná" zácpa. Nastavuji proto ještě místo, kterému se chci vyhnout, ale to už otvírám dveře a usedám za volant.

Zatímco vytahuji z kapsy rádio, startuji a měním CD s písničkami, navigace nabízí časově nejkratší cestu přesně podle přání. Upevňuji jí na držák na čelním okně a vyrážím.

Prakticky ihned mě osloví český hlas "Miloslav" a upozorňuje na první odbočku na trase. Jeho vyjadřovací schopnosti nemohou sice soupeřit s lidským spolujezdcem, ale pokud zamhouřím oči nad prapodivným slovosledem majícím základ v anglické verzi, není to tak špatné.

TomTom vypočítal trasu dlouhou 116km včetně kýžené objížďky, což při dodržování povolených limitů znamená jednu hodinu a čtyřicet dva minut. Uvidíme...

Kousek za Prahou zjišťuji, že v nádrži pomalu, ale jistě dochází benzín. Chápu se proto dálkového ovládání 910ky a s jeho pomocí donutím TomTom k vyhledání čerpacích stanic podél trasy. Až se nějaká z nich přiblíží, dá mi navigace včas vědět, a pokud se mi nebude zdát dost dobrá, uvidím i příští včetně vzdálenosti.

Proč navigaci

Možná to z předchozích řádků úplně nevyplývá, ale navigace vyžaduje od svého majitele jednu zásadní vlastnost, a sice spolupráci. Ano, GPSka sama o sobě jízdu nenaplánuje a neřekne, kdy je potřeba nabrat palivo. Navigace je tu od toho, aby snížila možné problémy při jízdě na minimum. Když se s ní sžijete, nemusíte se vracet kvůli přejeté odbočce, zavřenému mostu, a v případě problémů najdete poměrně rychle alternativní cestu, i když jste v dané lokalitě poprvé.

Navigace je proto vhodná pro lidi, kteří nemají cestování jako koníčka a adrenalinový sport, ale je to pro ně přesun z bodu A do bodu B ať už kvůli práci či odpočinku. A hlavní motto cesty zní "jistě a rychle".

TomTom Go910 - fyziologie

Tato přenosná navigace s rozměry 112x81x66mm nabízí kromě základních dovedností plánování trasy mnoho nadstandardních, vskutku užitečných, funkcí. Protože v sobě integruje 20GB pevný disk, můžete ji jako externí pevný disk připojit k počítači.

Jako přehrávač písniček ve formátu MP3 ji asi nevyužijete, ale prohlížení fotografií na displeji s rozlišením 480x272 bodů není vůbec k zahození. Dobrý kontrastní poměr a slušná světlost mají však také dohru ve formě nižší výdrže na baterii. TomTom Go 910 je však výlučně určen pro použití v automobilu, a tak to ničemu nevadí.

Jedna z mála slabin jinak vynikající navigace je držák. Ano, držák do automobilu je sice ergonomicky v pořádku, ale jeho kloub pod 350g těžkým TomTomem postupně povoluje. Je nutné jej čas od času narovnat, aby bylo na displej dobře vidět.

Co je v balení

Kromě samotné 910ky a zmíněného držáku najdeme v neveliké krabici také nabíječku na 230V a autonabíječku, USB kabel s kolébkou pro propojení s počítačem, dálkové ovládání, taštičku, externí mikrofon, kabel pro zvuk a samozřejmě i manuál.

Dálkové ovládání je velice šikovná věc, neboť za jízdy není radno štelovat navigaci přes dotykový LCD panel s nižší citlivostí. Přes dálku je to prostě mnohem pohodlnější.

Navigace má sice malý reproduktor, kdo však chce lepší zvuk, třeba i kvůli zmíněným MP3, je možné Go 910 propojit s autorádiem. Stejnou možnost oceníte i v případě využití služby handsfree.

Silné stránky Go 910

V přístroji je osazen GPS čip SiRF Star III s dvanácti kanály a výbornou citlivostí. Navigace proto nepotřebuje externí anténu. Místo ní lze dokoupit RDS-TMC přijímač pro získávání dopravních informací.

Mapový software není sice bez chyby, v drtivé většině případů však nezklame. Obecně platí, že čím víc na západ, tím lepší informace z GPSky dostanete. Zároveň to také znamená, že mapové podklady se neomezují jen na Českou republiku, ale s 910kou můžete v klidu vyrazit kamkoliv po Evropě (od nás na západ a do Polska). Trochu překvapivě zde najdeme i mapu USA a Kanady.

Displej je rozumně veliký a dobře čitelný. Pouze na přímém slunci si jej moc neužijete, stejně jako z vysokého úhlu pohledu. Jinde to ale lepší nebude.

Pokud spárujete Go 910 s telefonem přes rozhraní Bluetooth, můžete jej použít jak pro volání, tak i pro čtení SMS zpráv. TomTom dokonce dokáže pomocí elektronického hlasu SMS zprávy předčítat, i když ne v českém profilu - pouze anglicky.

Za zmínku stojí ještě možnost přidávat do mapy vlastní body, jako například policejní radary. Navigace vás potom před takovými místy varuje.

Slabé stránky Go 910

Slabiny má tato zázračná skříňka vlastně jen dvě. Jednou je všemi nenáviděný držák - ano, na diskuzních fórech je to asi nejpropíranější téma - a potom podpora českých znaků. I když jde o českou lokalizaci, nechtějte vědět, co provádí se znaky jako š nebo ř.

Hodnocení

TomTom Go 910 je jedním z nejlepších přenosných navigačních systémů. Nabízí snad všechny myslitelné funkce a velmi pohodlné a intuitivní ovládání, ke kterým přidává podporu RDS-TMC, MP3, fotografií, BT, předpovědi počasí a dalších drobností.

Však také nejde o nic levného. Za téměř 20 000Kč včetně daně je ale pořád mnohem levnější, než srovnatelná navigace "napevno". Dá se tak říct, že cena odpovídá kvalitě. Kdyby jen ten držák pořádně držel...

Produkt zapůjčil internetový obchod Alza.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám