Hlavní obsah

ZTE a Huawei stále na mušce. Podle FCC představují hrozbu pro bezpečnost USA

Americká Federální komise pro spoje (FCC) tento týden jednohlasně označila čínské firmy Huawei a ZTE za ohrožení národní bezpečnosti. Největšími klienty těchto firem jsou v USA hlavně venkovští operátoři, kteří při nákupu produktů a služeb Huawei a ZTE nemohou napříště využít prostředky z vládního fondu, jenž má k dispozici 8,5 miliardy dolarů (bezmála 197 miliard Kč). Telekomunikační regulátor navrhuje, aby se čínské vybavení stávajících telekomunikačních sítí nahradilo, informovala agentura Reuters.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo společnosti Huawei

Článek

Jde o poslední z řady kroků americké vlády, jejichž cílem je zamezit nákupu vybavení od Huawei a ZTE. Konečné nařízení jejich vybavení ze sítí odstranit se podle Reuters očekává nejdříve příští rok. Huawei krok FCC považuje za nezákonný a komisi žádá, aby rozhodnutí „založené na iracionálních spekulacích a dohadech“ znovu zvážila.

Americký prezident Donald Trump v květnu podepsal dlouho očekávané exekutivní nařízení, jímž kvůli možnému ohrožení amerických telekomunikačních sítí vyhlásil stav nouze. Americké společnosti nemohou používat vybavení od firem, které představují ohrožení národní bezpečnosti. Washington v témže měsíci zařadil Huawei na černou listinu, což znamená, že americké podniky potřebují zvláštní povolení, pokud chtějí této čínské firmě dodávat své produkty.

Huawei může znovu rozjet výrobu notebooků. Dostane Windows od Microsoftu

Hardware
Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Prezident USA Donald Trump

Huawei se také nesmí účastnit budování mobilních sítí páté generace (5G) a ke stejnému postupu vybízejí Spojené státy i své spojence.

Podle jednoho z členů komise, demokrata Geoffreyho Starkse, bude nahrazení čínských komponentů ve venkovských sítích stát až dvě miliardy dolarů (přes 46 miliard Kč).

Jednu miliardu dolarů určenou za tímto účelem venkovským operátorům by mohl odhlasovat Kongres. Neučiní-li tak, mohly by být použity finance z fondu FCC, poznamenal Reuters.

Venkovští operátoři spoléhají na levné součástky

Na levné součástky firem Huawei a ZTE spoléhá více než desítka venkovských telekomunikačních operátorů v USA. Ti, jak Reuters informoval v červnu, jednají ohledně náhradního vybavení se společnostmi Ericsson a Nokia.

Minulý týden v pondělí prodloužilo americké ministerstvo obchodu o 90 dní takzvanou dočasnou všeobecnou licenci, která umožňuje limitované obchodování s firmou Huawei, bez něhož se zatím venkovští operátoři neobejdou.

Před riziky spojenými s výrobky firem Huawei a ZTE varoval již dříve český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti jejich uživatelům, ale představují riziko, že mohou být zneužity. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, v České republice už nyní provádí.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je namístě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Huawei a sítě 5G

Firmu založil v roce 1987 bývalý armádní důstojník Žen Čeng-fej. Dnes je druhým největším dodavatelem chytrých telefonů na světě a lídrem v 5G technologiích, kde jsou jejími hlavními konkurenty Ericsson a Nokia.

5G je pátá generace mobilních sítí umožňující řádově vyšší přenosovou rychlost dat. Její vysoká kapacita je zásadní pro internet věcí a rychlá odezva např. pro autonomní vozy. 5G nenahradí současné sítě hned, budou nějakou dobu fungovat společně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám