Hlavní obsah

Zdrcující povánoční útok na Windows vymysleli Rusové

Novinky, Ondřej Grym

Výrobce antivirových systémů Kaspersky Lab se domnívá, že za povánočním útokem na bezpečnost operačního systému Windows, stáli ruští hackeři. Za sestavení počítačového kódu, který dělali na objednávku, si údajně nechali dobře zaplatit.

Článek

Virus, který napadal počítače po přístupu na speciálně upravenou webovou stránku, vyvolal mezi vývojáři Windows značné pozdvižení. [celá zpráva] Microsoft dokonce kvůli závažnému ohrožení bezpečnosti svého operačního systému narušil periodu každoměsíčních pravidelných záplat a opravný balíček vydal na nátlak veřejnosti o několik dnů dříve. [celá zpráva]

Lidé z firmy Kaspersky Labs se nechali slyšet, že virus byl vytvořen na zakázku ruského podsvětí, které jej použilo k získání přístupu k blíže neupřesněným tajným informacím.

"V polovině prosince byl kód také šířen vybranými ruskými weby," uvedla společnost v souhrnné čtvrtletní zprávě za období od září do prosince 2005. Zástupci Kaspersky Antivirus dodali, že program prodávali hackeři za 4000 dolarů (přibližně 100 000 korun).

Nejvíce varující na celém případu však bylo to, že hackeři napsali virus pro dosud neznámou chybu ve Windows, o niž neměl dříve tušení jak Microsoft, tak přední antivirové společnosti.   

"Ruský vir" začal a skončil v Rusku

Příběh této extrémně kritické bezpečnostní chyby ve Windows by však mohl být nazýván také jako "Ruský problém". 

Exploit totiž údajně napsali Rusové pro zakázku ruského podsvětí, distribuovaly jej ruské stránky a jako první na světě poskytl záplatu ruský softwarový expert Ilfak Guilfanov. [celá zpráva] Pohádku uzavírá únorová zpráva firmy Kaspersky Antivirus se sídlem v Moskvě...    

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám