Hlavní obsah

Zakladatel serveru Megaupload byl propuštěn z vazby

Zakladatel předního světového serveru pro sdílení souborů megaupload.com Kim Schmitz, který čelí obviněním z trestných činů spojených s jeho internetovým podnikáním, byl propuštěn na kauci. Ve středu tamního času o tom podle agentury AP rozhodl novozélandský soud.

Foto: ČTK/AP

Kim Dotcom po propuštění z vazby

Článek

Ministerstvo spravedlnosti ostrovní země uvedlo, že soudce svůj verdikt zdůvodnil tím, že u Schmitze nehrozí nebezpečí útěku ze země. Německý rodák, přezdívaný také jako Kim Dotcom, o propuštění na kauci žádal již dříve, a proto je podle AP nové soudní rozhodnutí překvapením. Ve vazbě byl od zatčení 20. ledna.

Server Megaupload.com, který patřil mezi 15 nejnavštěvovanějších webů na světě, nechala americká justice zavřít v lednu kvůli tomu, že porušuje zákony o ochraně duševního vlastnictví. Provozovatelé služby prý svým počínáním způsobili majitelům autorských práv škodu za půl miliardy dolarů. [celá zpráva]

Zavření serveru Megaupload udělalo čáru přes rozpočet pirátům, kteří na internetu šíří nelegální kopie filmů a seriálů. Další servery se zalekly stíhání zaměstnanců Megauploadu a ze strachu začaly hromadně mazat autorsky chráněná díla.

Nakonec piráti ale našli servery v Rusku, které jsou schopné utáhnout velký zájem uživatelů, a nelegální kopie dat na ně začali nahrávat snad ještě rychlejším tempem, než dříve na americký Megaupload. Provozovatelé služby MöeVideo si tak mohou mnout ruce, kolik peněz na reklamě vydělají při neustále se zvyšujícím počtu návštěvníků. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám