Hlavní obsah

Zakladatel etherea varoval před riziky investování do kryptoměn

Kryptoměny stále představují novou a mimořádně kolísavou třídu aktiv, jejich hodnota se může kdykoli propadnout téměř na nulu. Podle serveru televize CNBC to uvedl zakladatel kryptoměny ethereum Vitalik Buterin.

Foto: ethereum.org

Logo virtuální měny ethereum

Článek

„Nevkládejte do nich peníze, které si nemůžete dovolit ztratit,” řekl o kryptoměnách Buterin. „Když se snažíte přijít na to, kam uložit své životní úspory, nejbezpečnější sázkou jsou tradiční investice,” dodal.

Nejznámější kryptoměnou je bitcoin, který loni přilákal značnou pozornost díky prudkému růstu své hodnoty. V prosinci se vyšplhal na rekord blízko 20 000 dolarů (409 000 Kč), začátkem tohoto měsíce se však jeho hodnota propadla pod 6000 dolarů (122 800 Kč). V úterý se cena bitcoinu pohybovala v blízkosti 11 000 dolarů, tedy v přepočtu 225 200 Kč.

Ethereum je mezi digitálními měnami z hlediska tržní hodnoty světovou dvojkou po bitcoinu.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám