Hlavní obsah

Zákaz platformy zasáhne všechny, říkají hvězdy TikToku

– Los Angeles

Hvězdy sociální sítě TikTok v jedné z přepychových vil v losangeleské čtvrti Holywood Hills nezahálejí – v záři ranního slunce nahrávají krátká a pro někoho bláznivá videa, o kterých doufají, že jim na platformě přinesou úspěch. Mají však i obavy o to, co přinese budoucnost, píše agentura Reuters.

Foto: Kalaene Jens, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Kids Next Door LA je jedním z mnoha amerických domů, který dospívajícím slouží jako místo pro život i vytváření obsahu pro sociální sítě. Populární tvůrci zde vymýšlejí různé tanečky či hudební videa a snaží se získat smlouvy se značkami. Těm nejlepším to může vynést až miliony dolarů.

Jejich živobytí ale ohrozil exekutivní příkaz amerického prezidenta Donalda Trumpa, podle kterého bude tato sociální síť v USA zablokována, pokud se vlastník TikToku, čínská společnost ByteDance, platformy do poloviny září nezbaví.

Každého to zasáhne. Všichni přijdeme o výdělek.
27letý influencer Adam Miguest

„Každého to po dobu dvou až pěti měsíců opravdu zasáhne. Všichni přijdeme o výdělek. Myslím si, že to, co Trump dělá ... je opravdu hloupé,” uvedl 27letý Adam Miguest, který je jedním ze sedmi takzvaných „influencerů” žijících v domě.

Zájem o koupi aplikace TikTok projevily americké společnosti Microsoft či Walmart. Očekává se, že ByteDance si zájemce, se kterým pak začne exkluzivně vyjednávat, vybere už tento pátek. Není však jasné, jak případná dohoda ovlivní budoucnost svérázných videí, která si oblíbily miliony lidí, i jejich tvůrců.

Co vadí Trumpovi? Spor mezi USA a čínským TikTokem přehledně

Internet a PC

TikTok se rychle stal významnou součástí kultury dospívajících, domnívá se 18letá Claire Hesserová, která se dříve účastnila soutěží krásy. „Myslím si, že když nám to seberou, přinese to víc škody než užitku... Přála bych si, aby pochopili, že TikTok má doopravdy vliv na náš svět a obzvlášť na naši generaci,” uvedla Hesserová.

Zákaz TikToku však neohrozí jen dospívající; může ublížit i společnostem, které s nimi uzavírají obchody. „Někdo třeba... plánoval internetovou obchodní strategii zahrnující TikTok. Může to ovlivnit hodně odvětví – obzvláště hudební průmysl, protože mnoho písniček se začne virálně šířit na TikToku,” připomíná Ariadna Jacobsová, jejíž společnost provozuje Kids Next Door LA.

„Jestli ho zakážou, mám samozřejmě záložní plán – přejít na youtube a instagram,” uvádí Hailey Oronová, která má na TikToku 9,5 milionu sledujících a brzy plánuje spustit vlastní kosmetickou značku. Instagram na začátku srpna uvedl novou službu Reels, která má být právě konkurencí TikToku a kterou hodlá Oronová využívat. Na platformě má dalších 2,8 milionu sledujících, o které se může v případě zákazu TikToku opřít.

Obavy Washingtonu z TikToku zažehl Zuckerberg

Internet a PC

Jak funguje TikTok

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Nejprve bylo možné nahrávat videa o délce pouze 15 sekund, později bylo umožněno publikovat až tříminutové klipy. Nyní může videoobsah dosahovat délky až deset minut.

Přestože prim hrají stále krátká videa, řada uživatelů je schopna trávit na TikToku i několik hodin denně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám