Hlavní obsah

Z garáže až na vrchol technologického světa. Jak se rodila společnost Apple

Novinky, mif

Společnost Apple dosáhla minulý týden jako první americká veřejně obchodovaná firma tržní kapitalizace přesahující pomyslnou hranici jednoho biliónu dolarů, tedy v přepočtu 22,1 biliónu Kč. Příběh této společnosti se přitom začal před lety psát v obyčejné garáži.

Historie Applu ve 40 sekundáchVideo: Apple

 
Článek

V čtyřicetisekundovém videu, které naleznete v úvodu článku, zástupci společnosti Apple vzdávají pouhými popisky hold těm nejdůležitějším milníkům v historii jablečného gigantu. Vystačí si přitom s pouhými názvy, mezi kterými nechybí názvy Mackintosh, iPhone, iPad či Safari.

Foto: Profimedia.cz

Steve Jobs na snímku z roku 1976

Stojí za to ale připomenout, že historie firmy s logem nakousnutého jablka se začala psát 1. dubna roku 1976. Tehdy dali hlavy dohromady tři počítačoví nadšenci Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne. Pikantní na tom je, že jedna z nejhodnotnějších společností současnosti vznikala v garáži Jobsova otce.

Není žádným tajemstvím, že první počítače se třem kamarádům podařilo prodat ještě před oficiálním vznikem společnosti. Právě ve zmiňované garáži v roce 1975 vznikla první padesátka modelů počítače zvaného Apple I. Ten sice více než počítač připomínal dřevěnou krabici s drátky, ale i přesto se ho prodalo na dvě stovky kusů.

Posvícení nebylo každý den

V následujících letech se do čela společnosti prosadil Jobs, velmi důležité slovo měl také Wozniak. Wayne, který se staral především o administrativu, jablečný kolos opustil hned v jeho začátcích. Nevěřil, že by mohl být nějak zvlášť úspěšný.

Dva původní zakladatele – Jobse a Wozniaka – doplnila doslova armáda zkušených počítačových expertů a v neposlední řadě také investorů.

Foto: Profimedia.cz

Steve Wozniak na snímku z roku 2013

Foto: Profimedia.cz

Ronald Wayne na snímku z roku 2013.

Do boje s gigantem IBM vytáhl Apple již v plné síle v roce 1984 s "chytrým" Macintoshem, který zaujal především rozvinutým grafickým rozhraním. Přesto se však tento model nedočkal předpokládaného úspěchu, což znamenalo nejen pokles zisků, ale především rozbroje uvnitř firmy. Jejich výsledkem byla rezignace obou zakladatelů, kteří Apple přenechali manažerovi Johnu Sculleymu.

Tomu se podařilo dostat Apple zpátky na výsluní, když uvedl na trh vylepšený Macintosh II. Začátek devadesátých let se pak nesl ve znamení konkurenčních bojů s IBM, kteří vyrukovali se silným spojencem – Microsoftem. S takovou dvojicí se Sculley nemohl měřit, a tak v roce 1993 na svůj post rezignoval.

Foto: Profimedia.cz

Počítač Apple 1

Foto: Profimedia.cz

Počítač Apple II

Jobs se vrátil

To byla jasná příležitost pro Jobse, jenž přišel s novým operačním systémem Mac OS X. Opětovný vzestup společnosti nastartoval v roce 1998 model iMac, který zahájil novou generaci počítačů. Vylepšená obchodní strategie a především nová technologie a produkty zajistily Applu přední postavení na trhu. A to trvá prakticky až dodnes.

Jobs vydržel v čele firmy až do srpna 2011. Tehdy uvedl, že již není schopen vykonávat povinnosti generálního ředitele. Ve společnosti Apple však i nadále působil, protože byl jmenován předsedou správní rady.

O dva měsíce později, v říjnu 2011, zemřel ve svých 56 letech po letitém boji s rakovinou slinivky. Ve vedoucí pozici jej vystřídal Tim Cook, který dovedl společnost Apple až k biliónové hodnotě. [celá zpráva]

Foto: Stephen Lam, Reuters

Šéf Applu Tim Cook na pondělní tiskovce

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám