Hlavní obsah

Windows Vista vynikne na širokoúhlém panelu

Novinky, adr

Microsoft ve spojitosti s operačním systémem Windows Vista pokukuje po uživatelích, kteří mají své počítače vybaveny k širokoúhlými displeji. Právě ty totiž budou nové Windows využívat v daleko větší míře než předešlé verze.

Článek

Jednou ze zajímavých aplikací, které bude operační systém Windows Vista obsahovat, je takzvaný "Sidebar". Tedy jakási postranní lišta, která umožní například prohlížet fotografie, načítat RSS a jež bude obsahovat celou řadu dalších prográmků, jimž se v angličtině přezdívá "gadgets" (softwarové pomůcky).

K tomu, aby byla pracovní plocha přehledná, je vhodné vlastnit širokoúhlý displej. Microsoft tak ústy svého významného představitele Jima Alchina oceňuje, že již dnes existuje mnoho uživatelů vybavených "mnoha obrazovými pixely".

"Budete schopní odložit cokoli stranou a sledovat to pak na periférii - a umožní to jedině širokoúhlá obrazovka," uvedl Alchin v lednovém rozhovoru pro server News.com.

Sidebar není úplnou novinkou

Windows však není jediným operačním systémem, který nabízí Sidebar spolu s gadgets. Podobnou libůstku uvedl již loni Apple v systému Mac OS X pod názvem "Dashboar", který je domovem pro prográmky nazývané jako "widgets".  

Jak bude přibližně vypadat Sidebar a co od něj můžeme očekávat, nastiňuje aplikace dříve známá jako Konfabulator [celá zpráva], kterou zakoupila společnost Yahoo. Program dovoluje spouštět malé aplikace napsané v JavaScriptu. Jednotlivé moduly se označují jako "widgety" a zobrazují například čas, velikost systémové paměti, počasí, ale také sluneční/měsíční fáze, dostupnost Wi-Fi signálu, atd.

Sidebar se poprvé objeví v únorové testovací verzi Windows Vista. Tato CTP varianta (Community Technology Preview) Windows již bude obsahovat "všechny vlastnosti, které plánujeme mít ve finálním produktu," uvedl Alchin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám