Hlavní obsah

Vytěžit bitcoiny bude stát více peněz, než jakou mají hodnotu

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejoblíbenější virtuální platidlo bitcoiny čekají evidentně těžké časy. Kvůli výraznému poklesu kurzu totiž vše nasvědčuje tomu, že se jejich další těžba nevyplatí. A to může mít pro tuto kyberměnu dalekosáhlé následky.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jedním z důvodů, proč se bitcoiny těší tak velké popularitě, je fakt, že za pořízení virtuálních mincí nemusí uživatelé zaplatit teoreticky ani korunu. Pokud mají dostatečně výkonný počítač, mohou si nainstalovat speciální software a s jeho pomocí kryptoměny doslova těžit – tento program totiž používá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv.

Jenže energetické nároky jsou rok od roku vyšší, neboť bitcoiny jsou „raženy“ stále pomalejším tempem. Těžba jedné jediné mince tak může – s ohledem na výkon celé počítačové sestavy – trvat klidně i několik týdnů.

Právě energetické nároky nicméně představují ten největší kámen úrazu. V letošním roce totiž výrazně klesl kurz a cena těžby bitcoinů tak podle serveru CoinWarz bude už za pár týdnů vyšší, než jakou bude mít tato kyberměna skutečnou hodnotu.

Zkraje letošního roku vyšla těžba jedné mince v průměru na 6900 USD (142 414 Kč). Už v průběhu druhého kvartálu však má energetická náročnost stoupnout na 14 175 USD, tedy 292 569 Kč.

Pokud nedojde k nějakému dramatickému nárůstu kurzů, těžit bitcoiny bude prodělečné. Aktuálně má totiž jedna mince hodnotu 9000 dolarů (185 758 Kč) a dramatickému nárůstu hodnoty nic nenasvědčuje, spíše naopak.

V prosinci se totiž kurz bitcoinů pohyboval okolo 19 tisíc dolarů (asi 385 tisíc korun). Už v polovině posledního měsíce loňského roku však kurz oslabil o čtvrtinu. A v letošním roce se propad ještě prohloubil.

Kvůli vysokým energetickým nárokům hrozí, že celková popularita bitcoinů klesne, což bude mít za následek patrně další pokles kurzu.

Nejvíce se těží v Číně

Rostoucí energetická náročnost přímo souvisí s tím, jak byl bitcoin navržen. Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

V domácích podmínkách tak těží tuto virtuální měnu v dnešní době už jen málokdo. Například v Číně stojí hned několik obřích datových center, ve kterých jsou postaveny desetitisíce počítačů určených čistě pro účely těžby virtuálních mincí.

V Číně koneckonců podle dosavadních odhadů probíhá takřka 60 % celkové těžby bitcoinů. V USA je to pak 16 % a o zbylý minoritní podíl se dělí další světové státy.

Pomáháte pirátům vydělat? Kyberměny se těží na miliardě počítačů bez vědomí uživatelů

Počítačové viry bylo ještě před pár lety možné odhalit zpravidla na první pohled. V počítači totiž dělaly tak velkou neplechu, že si jich uživatel všiml hned.

Proti tomu moderní škodlivé kódy se snaží zůstat co nejdéle v anonymitě a vydělávají kyberzločincům velké peníze. Podle aktuálně zveřejněné analýzy AdGuard těží viry potají kybernetické mince na více než miliardě počítačů.

To je dramatický nárůst, ještě podle říjnové statistiky totiž bylo podobnými škodlivými kódy napadeno pouze půl miliardy strojů. Za pouhé dva měsíce se tak počítačovým pirátům podařilo infikovat další stovky miliónů počítačů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám