Hlavní obsah

Výrobci mobilů a operátoři chtějí vlastní internetovou doménu

PRAHA

Výrobci mobilních telefonů a mobilní operátoři chtějí vytvořit novou internetovou doménu nejvyšší úrovně, která by byla určena pro internetové stránky optimalizované pro využití z mobilního telefonu.

Foto: Robert Rohál

Holešovská výtvarnice Hana Palečková.

Článek

Společnosti Microsoft, Nokia, Vodafone, 3, GSMA, HP, Orange, Samsung Electronics a Sun Microsystems podepsaly minulý týden memorandum, na jehož základě podaly žádost o přidělení domény organizaci Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), která má celosvětově přidělování domén na starosti. Pokud jim ICANN novou mobilní doménu přidělí, vytvoří společný podnik, který bude řídit registrace doménových jmen. Jméno chystané domény zatím ještě nebylo navrženo.

Mobilní doména nejvyšší úrovně má zjednodušit používání internetu majitelům mobilních telefonů a zvýšit pohodlí a rychlost poskytovaných služeb. Zároveň nabídne obchodní příležitosti pro společnosti, které vyvíjí nové mobilní služby a aplikace. Signatáři memoranda očekávají, že se k nim připojí i další firmy vyvíjející software, zařízení, infrastrukturu pro mobilní sítě, ale i operátoři a tvůrci obsahu.

Loni se prodalo 520 milionů mobilů

V loňském roce si mobilní telefon koupilo 520 milionů lidí. Letos by se podle analytických firem mělo prodat kolem 580 milionů mobilních přístrojů.

Reklama

Související témata:

Související články

Siemens představí nové mobily S65 a M65

Společnost Siemens přiveze do německého Hannoveru, kde ve čtvrtek začíná veletrh CeBIT, dvě dlouho očekávané novinky, kterými jsou mobilní telefony Siemens S65...

Výběr článků

Načítám