Hlavní obsah

Výrobce počítačů Dell v potížích, zakladatel Michael Dell mu jde pomoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DALLAS

Počítačová společnost Dell v noci na čtvrtek oznámila, že se její předseda a zakladatel Michael Dell (41) vrací na místo generálního ředitele firmy. Dell je jedním z největších výrobců osobních počítačů na světě. Michael Dell tak ve funkci nahradí Kevina Rollinse (54), který na své místo rezignoval.

Článek

Jmenování je platné okamžitě. Dell se v poslední době potýká se slabým ziskem, ztrátou podílu na trhu a vysokými náklady kvůli výměně problémových baterií v laptopech.

Společnost Dell upozornila uživatele loni v srpnu na 4,1 miliónů baterií, které byly vadné a mohly se vznítit.  

Energetické články vyrobila pro Dell japonská Sony. Vadné baterie se nacházely v několika řadách notebooků Dellu (linie Latitude, Precision, Inspiron a XPS). [celá zpráva]

Společnost současně varovala, že její výsledky za čtvrté čtvrtletí budou nižší, než čekají analytici. Zpráva je dalším signálem toho, že Dell ohrožuje konkurenční firma Hewlett-Packard, která nedávno sesadila Dell z pozice největšího světového výrobce počítačů.

Firmu založil Dell během studií

Michael Dell založil společnost ještě na univerzitě v roce 1984 a dovedl ji na špičku mezi výrobci osobních počítačů. V roce 2004 se vzdal funkce generálního ředitele ve prospěch Rollinse. Zpráva o jeho návratu poslala akcie firmy nahoru o téměř pět procent.

Dell se loni kromě výměny baterií potýkal také s poklesem prodeje a tím i nižším ziskem. Firemní účetní výkazy firmy od srpna vyšetřuje americká Komise pro cenné papíry a burzy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám