Hlavní obsah

Virus umí přeskočit z telefonu do osobního počítače

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvůrci virů přišli na další způsob, kterak dostat zhoubný software z telefonu do osobního počítače. Trojský kůň se na internetu objevil počátkem týdne, maskuje se za pirátský program a počítač infikuje přes paměťovou kartu uloženou v mobilu.

Článek

Trojský kůň Cardtrap.A vypadá na první pohled jako pirátská kopie hry určená pro mobilní telefony, kterou si může uživatel stáhnout do svého přístroje.

Aplikace však obsahuje několik virů, které se šíří prostřednictvím Bluetooth a MMS rozhraní a postihují operační systém Symbian Series 60, rovněž se v ní nacházejí i dva červi (Win32/Padobot.Z and Win32/Rays), kteří napadají platformu Windows.

Jakmile trojský kůň nakazí mobilní telefon vybavený systémem Symbian, nakopíruje na jeho paměťovou kartu červy Win32/Padobot.Z a Win32/Rays. Dokonce k nim přidá i soubor "autorun.inf", který by je měl automaticky spustit ihned po vložení karty do příslušné čtečky napojené k počítači, uvádí na svých stránkách F-Secure.

Ke spuštění viru je nutný zásah uživatele

K samotnému spuštění obou virů je však nutný zásah uživatele - musí je rozkliknout, protože Windows automatické spouštění z vložených karet nepodporují. Podle F-Secure není vyloučeno, že autorun funguje u určitých verzí Windows v kombinaci s ovladači třetích výrobců.

"Minimálně z akademického hlediska je však počínání viru velice zajímavé," uvedl Mikko Hypponen ředitel antivirové firmy F-Secure.

Podle Hypponena jsou viry, které v současnosti napadají mobilní telefony ještě v plenkách. V budoucnu však očekává jejich mnohem razantnější útoky. "Trvalo zhruba 15 let, než se na osobním počítači objevil virus, který uměl vydělávat peníze. Ta samá věc se stane i v případě mobilních telefonů. Pouze nevíme kdy," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám