Hlavní obsah

Virus Bagle.AS je stále aktuální hrozbou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V ranních hodinách se opět začal prostřednictvím elektronické pošty ve velkém šířit červ Bagle.AS, který je stále aktuální hrozbou, jak dokazuje i statistika virového radaru, jenž na internetu uveřejňuje portál Seznam ve spolupráci s firmou Eset.

Foto: Stanislava Dvořáková

Dochované staré lidové zvyky v současné podobě představují fotografie Bohuše Hácové.

Článek

Červ napadá počítače vybavené operačním systémem Windows a falšuje známé e-mailové adresy. Infikovaný e-mail lze poznat podle těla zprávy, které obsahuje smajlík, či jeho předmětu, ve kterém je uveden jeden z následujících textů:

Re:

Re:Re: Hello

Re:Re: HelloRe: Thank you!

Re:Re: HelloRe: Thank you!Re: Thanks :)

Re: Hi

K zavirování počítače dojde po otevření přílohy e-mailu, kterou je soubor s názvem "Price", "price" nebo "Joke" a příponou .com, .cpl, .exe nebo .scr. Antivirové systémy s poslední aktualizací již virus znají, ale pokud přeci jen se virus do počítače dostanete, pomůže jednoúčelový virus cleaner.

Starosti s novým virem si nemusí dělat uživatelé Seznam E-mailu, který obsahuje vestavěný antivir schopný tento virus detekovat a zavirované zprávy automaticky zařadí do složky "Spam a viry".

Jak se virům bránit?

Ochrana proti viru je stejná jako u většiny ostatních červů a základem je neotevírat podezřelé e-maily a rovnou je mazat. Zároveň je nutné neustále aktualizovat antivirový systém, který bez pravidelné aktualizace nedokáže počítač dostatečně ochránit.

Nová varianta viru Bagle, který se poprvé začal šířit začátkem letošního roku, je o to zákeřnější, že se pokouší ukončovat aplikace a procesy nejrozšířenějších antivirů a firewallů. Tím pádem i v počítačích, o nichž se jejich uživatelé domnívají, že jsou bezpečné, se mohou objevit díry, které umožní šíření viru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám