Hlavní obsah

VIDEO: Čeští studenti vytvořili koberec, který dokáže ovládat počítač

Ovladatelný koberec funguje jako klávesnice k hraní počítačových her, listování v prezentacích, nebo brouzdání po internetových stránkách. Vymysleli jej studenti Českého vysokého učení technického v Praze v rámci soutěže o nejlepší studentskou vědeckou práci.

Článek

Studenti pátého ročníku elektrotechnické fakulty ČVUT Petr Podhorský a Jakub Zahradník pracovali od listopadu loňského roku na vývoji nášlapného koberce citlivého na tlak.

Na koberci jsou vzory tlačítek, jejichž sešlapáváním může uživatel ovládat počítač před sebou. Koberec je určen například do čekáren nebo nákupních center, kde by si díky němu mohli lidé krátit čas hraním počítačových her.

:. Pomocí koberce můžete ovládat jednoduché hry, jako je například Arkanoid. Foto: IBM/ČVUT

Tvůrci koberce přitom již loni vyhráli tu samou soutěž, když navrhli způsob použití navigace do mobilních telefonů. Ta chodci při pohybu po Praze radí, kde je nejbližší zastávka nebo kdy a odkud mu jede další autobus.

Ovladatelný koberec se už používá

V současnosti už využívají testovací koberec zaměstnanci počítačové firmy IBM, která vědeckou soutěž spolu s ČVUT připravuje.

"Ovladatelný koberec a ostatní soutěžní projekty slouží hlavně jako prototypy, po zdokonalení by se však mohly využívat i v praxi," uvedl Slavík, profesor katedry počítačové grafiky a interakce Elektrotechnické fakulty ČVUT.

:. Projekt Animovaní 3D modelu lidské postavy (zvláštní cena poroty). Foto: IBM/ČVUT

Mezi dalšími oceněnými byl například projekt na modelování detailů obličeje a pohybu u virtuálních postav. To se může podle Slavíka dále využívat třeba při animaci postav, které budou sloužit jako polidštěné návody na ovládání počítačů nebo DVD přehrávače.

Figurka, která k uživateli promlouvá z obrazovky a radí mu, se prý bude v budoucnu používat hlavně pro starší lidi, kteří se k moderní technice staví nedůvěřivě.

Oceněné soutěžní projekty
Hlavní kategorie
1. místo: projekt Nášlapný koberec jako vstupní zařízeníPetr Podhorský a Jakub Zahradník
2. místo: projekt Modelování přirozeně vypadajících výrazů na 3D modelu lidského obličejeJan Hink
3. místo: projekt Editor místností pro aplikaci SitComHana Trusková a Michal Smutný
Kategorie Cell
Projekt Lokalizace mluvčího pomocí mikrofonního polePeter Novotný
Cena poroty za inovaci
Projekt Nakloněná rovina v prostředí Second LifeOndřej Bartas, Petr Minařík a Radek Okrajek
Zvláštní cena poroty
Projekt Animování 3D modelu lidské postavyJan Charvát

Do soutěže bylo tentokrát přihlášeno 14 projektových týmů pracujících na konkrétních úkolech. Od roku 2005, kdy IBM začala na výzkumných projektech s ČVUT spolupracovat, se do programu zapojilo již více než 400 studentů.

V rámci soutěže studenti analyzují existující přístupy, hledají nové metody jak úlohy řešit a zvolené řešení následně realizují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám