Hlavní obsah

Většina Čechů nechce internetové stránky s diakritikou

Novinky, Miloslav Fišer

O zavedení diakritiky do systému domén s koncovkou .cz většina Čechů nestojí. Proti zavedení systému se vyslovilo 87 procent respondentů z řad organizací a 62 procent oslovených běžných uživatelů. Dokládá to průzkum vytvořený společností Markent pro správce naší národní domény, společnost CZ.NIC.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Průzkum o zavedení systému IDN (Interenationalized Domain Names), který by přinášel diakritiku do tuzemských domén, probíhal již počtvrté.

„Opětovné odmítnutí IDN nás nepřekvapilo. Poslední tři výzkumy dopadly velmi podobně a nic v uplynulých dvou letech nenasvědčovalo tomu, že by se tento trend změnil. Spíše naopak, dlouhodobě odmítavý postoj české internetové veřejnosti k IDN posiluje,“ uvedl Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

Lidé nejčastěji systém IDN odmítají kvůli neochotě zvykat si na nová opatření či kvůli komplikovanějšímu přístupu na web pro zahraniční návštěvníky.

Podle průzkumu je typickým zastáncem systému IDN žena starší 50 let, která žije v obci s méně než 10 tisíci obyvateli a využívá internet spíše sporadicky. „V případě organizací se jedná o nepodnikatelské subjekty a subjekty působící ve státní správě, školství či zdravotnictví,“ uvádí se ve zprávě sdružení CZ.NIC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám